“Tiada apa apa salah dengan soalan mengenai Zakir Naik” – VC UNIMAP

Estimate Reading Time: < 1 minute

PERLIS, 4 Jan 2020 (The Capital Post) – Siasatan oleh Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) tidak menemui sebarang kontroversi dengan soalan peperiksaan Hubungan Etnik, termasuk yang melibatkan Zakir Naik.

-Advertisement-

Naib Canselor UniMAP, R Badlishah Ahmad ( gambar ) berkata semua soalan telah melalui prosedur akademik yang betul dan telah diperuntukkan oleh panel pelbagai etnik dari pelbagai bidang akademik.

Semua soalan nampaknya selaras dengan tajuk “Cabaran dalam Hubungan Etnik dan Isu Semasa”. Apa-apa soalan yang menjadi virus kerana didakwa menyentuh kepekaan kaum ditafsirkan daripada konteks pelajaran dan pengajian kursus, katanya.

Badlishah juga berkata soalan itu juga bertujuan untuk menguji kematangan pelajar.

-Advertisement-

“Bagaimanapun, siasatan mendapati kesilapan dalam menerjemahkan perkataan ‘kejalilan’ kepada bodoh  untuk pilihan nombor empat dalam soalan 60,” kata Badhlishah dalam satu kenyataan hari ini.

Soalan 60 berbunyi: “Zakir Naik adalah salah satu ikon dunia Islam, dia sangat aktif dalam menyebarkan Islam yang benar dan mengikuti Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW. Dia mampu membuat alasan dan menjawab setiap pertanyaan yang diminta kepadanya Tetapi, di Malaysia, dia tidak lagi dibenarkan menyampaikan khotbahnya. Menurut pendapat anda, sebagai seorang rakyat Malaysia, mengapa ini berlaku?”

Persoalannya memberikan beberapa jawapan dan lebih daripada satu kombinasi jawapan dapat dipilih.

Pilihannya adalah: (1) Rakyat Malaysia tidak peduli; (2) Rakyat Malaysia sensitif merasa terancam tanpa alasan; (3) rakyat Malaysia yang biasanya tunduk tanpa sebab; dan (4) rakyat Malaysia tidak tahu tentang agama mereka sendiri.

Badlishah berkata UniMAP akan meningkatkan penapisan soalan supaya ia tidak menyentuh isu-isu tertentu dan harus berasaskan umum. – MKini

Share this Article
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share