Menteri Kesihatan Dikecam untuk Cadangan Minum Air Suam

Estimate Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA, 21 Mac 2020 (The Capital Post) – Nasihat Datuk Seri Dr Adham Baba kepada rakyat Malaysia untuk minum air panas/suam untuk mencegah penyebarkan virus ke perut, di mana asid pencernaan akan membunuh mana-mana virus tular di media sosial Malaysia.

Menteri Kesihatan berkata sedemikian dalam program Bicara Naratif RTM pada malam Khamis (19 Mac) dan mendakwa sesebuah jangkitan virus itu tidak aktif dalam kepanasan badan, dan air suam juga akan menyah-aktifkan virus sebelum sampai ke dalam perut.

-Advertisement-

“Jangan minum air yang tidak rebus. Minum segelas air yang panas kerana virus tidak aktif dalam situasi panas. Pastikan airnya tidak terlalu panas.

“Virus itu akan turun (kerongkong) dan apabila ia mencapai perut yang mempunyai asid, virus itu mati. Itulah cara kami menghapuskan virus itu.

“Virus ini, ia menyukai bahagian bawah paru-paru, ia suka tinggal di sana, sebab itu dikatakan virus ini menyukai manusia,” katanya.

Kenyataan Dr Adham Baba telah tular di platform media sosial dengan kebanyakkan netizen menyoalkan nasihatnya.

Dr Nur Amalina Che Bakri, seorang pakar bedah Malaysia yang berpangkalan di United Kingdom menegaskan dakwaan Dr Adham, menjelaskan bahawa tiada bukti menunjukkan bahawa asid di dalam perut boleh membunuh virus.

-Advertisement-

Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa air minuman adalah baik kerana ia mengekalkan orang yang terhidrat tetapi menjelaskan bahawa ia tidak “tidak mengaktifkan virus dengan apa cara”.

Beliau berkata haba 60 ° C boleh menyahaktifkan virus di luar badan, tetapi minum segelas air hangat tidak akan membantu sebaik sahaja virus memasuki badan.

Peguam Syahredzan Johan juga mempersoalkan nasihat Dr Adham.

“Jika ini benar, saya fikir ini adalah satu hack hayat yang hebat yang perlu diketahui oleh semua orang,” kata beliau pada hari Jumaat (20 Mac).

Bekas Timbalan Menteri Belia dan Sukan Steven Sim menggesa Kementerian Kesihatan untuk mengesahkan dan mengesahkan tuntutan Dr Adham.

“Dalam krisis ini, saya berharap @ KKMPutrajaya dapat mengesahkan dakwaan Menteri Kesihatan bahawa minum segelas air hangat boleh menghalang virus dalam perut dan boleh dielakkan dengan asid perut.

“Rakyat memerlukan fakta sebenar untuk melindungi diri mereka,” kata Ahli Parlimen Bukit Mertajam. – The Capital Post

Share this Article
 • 41
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  41
  Shares