Perintah Tahan dan Dakwa kepada yang Engkar Arahan MCO – Ketua Polis

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 25 Mac 2020 (The Capital Post) – Tindakan akan diambil terhadap mereka yang degil meninggalkan rumah mereka tanpa alasan yang munasabah semasa tempoh Perintah Kawalam Pergerakan (MCO), kata Tan Sri Abdul Hamid Bador, Ketua Polis Negara.

Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata pihak berkuasa telah diberikan “lampu hijau” untuk bersikap lebih tegas dalam meningkatkan pematuhan perintah yang bertujuan untuk meminimumkan penyebaran Covid-19.

-Advertisement-

“Kira-kira 110 orang telah ditangkap dalam tempoh tujuh hari yang lalu kerana gagal mematuhi perintah MCO,” katanya dalam satu wawancara di Selamat Pagi Malaysia.

Beliau berkata mereka yang ditahan tidak hanya engkar terhadap perintah MCO, tetapi juga mengancam dan mengutuk pihak berkuasa yang bertugas.

“Bagi mereka yang menganggap mereka tidak mendapat penyakit itu dan mahu bertindak tegas, jangan terkejut jika anda ditangkap dan sila bersedia untuk menghabiskan beberapa malam di lokap polis,” katanya.

-Advertisement-

Beliau juga memberi amaran kepada perniagaan yang tidak bertanggungjawab yang cuba membuat wang cepat daripada kebimbangan yang semakin meningkat akibat pandemik Covid-19.

Beliau berkata polis telah membuka kira-kira 370 kertas siasatan terhadap kes penipuan dan membuat 25 penangkapan, dengan 11 telah dituduh di mahkamah.

“Perniagaan-perniagaan yang tidak bertanggungjawab ini mempunyai kos korban yang hampir dengan kerugian RM3 juta, dan yakinlah, pasukan di Jabatan Penyiasatan Jenayah Komersial memandang serius perkara ini,” katanya.

Beliau memaklumkan bahawa lebih 42,000 kakitangan awam terlibat dalam menguatkuasakan perintah itu di sekatan jalan raya, dan juga mengendalikan tugas-tugas jenayah yang lain. – The Capital Post

Share this Article
 • 28
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  28
  Shares