JAKIM tubuh MyCareCov19, bagi sokongan emosi

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menubuhkan Bilik Gerakan MyCareCov19 yang beroperasi di Bahagian Keluarga, Sosial dan Komuniti (KSK), JAKIM, Aras 4, Blok B, Kompleks Islam Putrajaya ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

-Advertisement-

Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) JAKIM, Hakimah Mohd Yusoff, berkata Bilik Gerakan MyCareCoV19 yang mula beroperasi sepenuhnya mulai semalam sebahagian inisiatifMyCareCoV19 ditubuhkan JAKIM.

Menurutnya, ia turut mendapat kerjasama agensi agama lain di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) seperti Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

“Inisiatif ini juga mendapat sokongan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dan Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP).

“Modus operandi Bilik Gerakan MyCareCoV19 ini ialah sedaya upaya untuk memeluk emosi golongan yang terjejas akibat PKP tanpa mengira kaum dan agama melalui perkongsian rasa, khidmat nasihat dan bimbingan yang diberikan kepada mereka,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

-Advertisement-

Hakimah berkata, selain itu langkah proaktif dilakukan MyCareCoV19 itu adalah dengan menghubungi kumpulan sasar dicadangkan KPWKM, KPKT, KBS dan KWP.

“Seramai lapan petugas dan 20 kaunselor akan terbabit secara harian dalam memberi khidmat kepada kumpulan sasar.

“Bilik Gerakan MyCareCov19 boleh dihubungi melalui talian 03-8870519/7527/7528 atau boleh juga menulis melalui emel kepada mycarecov19@islam.gov.my,” katanya.

Beliau berkata, petugas juga akan menghubungi kumpulan sasar melalui talian 03-88707000.

“Hari pertama bilik gerakan ini beroperasi semalam, sebanyak 43 panggilan dan 12 e-mel yang diterima daripada pelanggan dan lima panggilan susulan kes,” katanya. -BH

Share this Article
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share