COVID-19: Selangor lanjut tangguh solat Jumaat, lima waktu berjemaah di masjid, surau

Estimate Reading Time: 2 minutes

SHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, menitahkan penangguhan solat Jumaat serta solat lima waktu berjemaah di surau dan masjid untuk orang awam di negeri itu, dilanjutkan sehingga 30 Jun ini.

-Advertisement-

Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani, dalam kenyataannya, memaklumkan larangan mengerjakan solat Jumaat dan solat lima waktu berjemaah di masjid dan surau itu adalah satu keputusan yang amat sukar dan berat bagi baginda untuk memutuskannya.

“Baginda memahami keluh-kesah rakyat jelata yang tidak dapat menunaikan ibadat di masjid selama tempoh 12 minggu setakat ini. Namun, keputusan ini terpaksa dikeluarkan demi memastikan penularan jangkitan wabak berbahaya COVID-19 dapat dibendung dan dikawal.

“Sultan Selangor sentiasa memantau rapat data-data terkini penularan wabak COVID-19 termasuk kes-kes baharu jangkitan di Selangor yang menunjukkan aliran penurunan,” katanya.

Mohamad Munir berkata, berikutan penurunan kadar jangkitan sekitar pertengahan Mei, maka pada 14 Mei lalu, baginda memberi perkenan agar solat Jumaat boleh didirikan di 39 buah masjid terpilih dengan jumlah yang dibenarkan iaitu tidak melebihi 12 orang yang terdiri daripada kalangan pegawai dan ahli jawatankuasa masjid sahaja.

“Bagaimanapun, Sultan Sharafuddin masih bimbang dengan risiko jangkitan jika kawalan dilonggarkan seterusnya akan mengakibatkan nyawa rakyat di negeri ini akan turut terancam.

-Advertisement-

“Justeru itu, dengan perasaan berat hati, baginda memutuskan agar tempoh larangan bagi mengerjakan solat Jumaat dan solat lima waktu di masjid dan surau dilanjutkan sehingga 30 Jun, kecuali 39 buah masjid yang dibenarkan sebelum ini untuk melakukan solat Jumaat dengan jumlah bilangan yang ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata, semakan semula dilakukan selepas minggu pertama bulan ini (Jun) dan sekiranya penularan wabak COVID-19 ini didapati menurun, pertimbangan akan dibuat bagi membolehkan jumlah jemaah Solat Jumaat ditambah dan masjid-masjid dibuka lebih awal bagi mendirikan Solat Jumaat secara berperingkat khususnya di kawasan-kawasan yang dikategorikan sebagai zon hijau secara konsisten.

Katanya, ia bagi memastikan keadaan pulih dan umat Islam boleh kembali mengimarahkan masjid-masjid.

Mohamad Munir berkata, walaupun larangan dilanjutkan, sebagai melaksanakan tuntutan fardu kifayah, azan waktu solat akan tetap berkumandang dan solat fardu lima waktu tetap dilakukan 3 orang, terdiri daripada imam, bilal dan siak masjid dan surau.

Jelasnya lagi, program ceramah melalui media sosial juga tetap terus dijalankan.

“Sultan Selangor menitahkan agar rakyat terus mengamalkan penjarakan sosial, memakai pelitup muka dan mematuhi setiap arahan dan garis panduan dikeluarkan Kementerian Kesihatan (KKM) dan pihak JAIS,” katanya. -BH

Share this Article
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares