Aktivis selar tindakan Zuckerberg terhadap komen Trump

Estimate Reading Time: < 1 minute

WASHINGTON: Aktivis hak sivil menyelar Ketua Pegawai Facebook, Mark Zuckerberg atas tindakannya membenarkan komen Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump berkenaan keganasan dan penindasan pengundi di laman sosial berkenaan.

-Advertisement-

Kritikan itu berikutan perbincangan membabitkan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook itu dan pemimpin organisasi hak sivil untuk membincangkan dasar pelepasan platform pada catatan Trump selepas Twitter mengurangkan keterlihatan komen yang hampir sama.

“Kami sangat kecewa dengan penjelasan Mark (Zuckerberg) apabila terus mengekalkan komen Trump dan enggan mengakui bagaimana Facebook menggalakkan seruan Trump untuk melakukan keganasan terhadap penunjuk perasaan.

“Dia (Zuckerberg) seolah membenarkan contoh sangat berbahaya bagi suara lain yang akan mengatakan perkara berbahaya yang serupa di Facebook ,” komen dari tiga pemimpin, Persidangan Kepimpinan mengenai Hak Sivil dan Manusia, Vanita Gupta; Dana Pertahanan dan Pendidikan Undang-Undang NAACP, Sherrilyn Ifill dan Color of Change, Rashad Robinson.

Komen itu disusuli dengan protes daripada pekerja Facebook mempertikaikan kedudukan syarikat yang tidak tegas dengan komen Presiden AS itu. Platform media juga sudah membuang komen Trump yang mana ia menggalakkan keganasan terhadap penunjuk perasaan di Minnesota.

-Advertisement-

Zuckerberg berkata, dia percaya Facebook perlu membenarkan sebanyak mungkin ekspresi melainkan ia akan menyebabkan risiko bahaya tertentu atau bahaya yang dinyatakan dalam dasar yang jelas.

“Kami gembira kerana pemimpin dari komuniti hak sivil meluangkan masa untuk berkongsi maklum balas yang jujur dan jujur dengan Mark dan Sheryl. Ia adalah saat penting untuk mendengar dan dan kami berharap dapat meneruskan perbualan ini,” kata jurucakap Facebook.

Dalam pada itu, jurutera perisian, Timothy Aveni mengumumkan peletakan jawatannya dari syarikat berkenaan selepas mendakwa Zuckerberg tidak menunaikan janjinya untuk menghentikan komen berkenaan.

“Facebook akan terus membenarkan komen Trump dan terus mencari alasan demi alasan untuk tidak bertindak terhadap retorik yang semakin berbahaya,” katanya.

– AFP

Share this Article
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share