Saya ditipu Mahathir – Anwar Ibrahim

Estimate Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA: Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim kini menyedari bahawa dia ditipu oleh Tun Dr Mahathir Mohamad ketika yang terakhir berjanji akan menyerahkan jawatan Perdana Menteri negara kepadanya, lapor Sin Chew Daily.

-Advertisement-

Dalam wawancara eksklusif dengan surat khabar itu, pemimpin Pakatan Harapan itu mengatakan sejak awal, dia percaya bahawa Dr Mahathir akan menunaikan janjinya untuk menyerahkan tampok kepimpinan kepadanya setelah dua tahun memegang jawatan.

“Kami tidak tahu sebelumnya tetapi kami tahu sekarang,” kata Anwar dalam wawancara itu.

Bagaimanapun, Dr Mahathir tetap mengubah tarikh sebelum akhirnya mengatakan akan mengosongkan jawatan itu setelah mesyuarat APEC pada November ini.

Pada 24 Februari, dia meletak jawatan sebagai perdana menteri tanpa memberitahu pemimpin parti Pakatan, yang menyebabkan kejatuhan kerajaan pimpinan Pakatan dan membatalkan janji penggantian.

Anwar mengatakan bahawa dia tahu banyak yang menentangnya sebagai perdana menteri.

“Ramai jutawan, termasuk orang Melayu kaya yang saya kenal. Saya juga tahu mereka yang rosak juga menentang saya. Mereka bermain kad perkauman dengan mengatakan ‘Anwar bukan orang Melayu, dan dia tidak melindungi orang Melayu’.

“Saya telah mengambil sikap ini dengan tegas, terutama kerana sasaran kami adalah untuk meningkatkan ekonomi.

“Semua orang boleh berjaya. Kita harus menyokong mereka yang berpotensi, termasuk pengusaha Cina.

“Saya mementingkan kesejahteraan rakyat. Saya benci mereka yang mencuri dari orang miskin, ”katanya.

-Advertisement-

Anwar berpendapat bahawa peletakan jawatan Dr Mahathir sebagai perdana menteri adalah penyebab utama kejatuhan kerajaan Pakatan yang berusia 22 bulan.

Sekiranya Dr Mahathir tidak mengundurkan diri, Pakatan akan tetap menjadi pemerintah sekarang, katanya, sambil menambah bahawa semua masalah dalaman boleh ditangani.

“Memang ada pengkhianat dalam PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

“Tetapi menurut anda pengkhianat itu merancang dalam satu minggu? Mereka pasti sudah lama merancang ini. Persoalannya, mengapa kita membiarkan senario seperti itu terjadi?

“Sebilangan orang lebih suka perkara ini terjadi. Rakaman (audio) pertemuan itu membuktikan bahawa, ”kata Anwar, sambil menambah bahawa Dr Mahathir bertanggung jawab atas hasilnya.

Dia juga mengatakan bahawa dia tidak tahu sama ada Dr Mahathir, yang merupakan bekas ketua Bersatu, bertanggungjawab merancang keluarnya Bersatu dari Pakatan.

“Tetapi mesti ada unsur-unsur yang telah mengubah pendekatan (awal) multiracial.”

Anwar menafikan bahawa pengunduran Dr Mahathir adalah disebabkan oleh tekanan dari PKR, dan mendakwa bahawa permintaan yang dibuat oleh akar umbi PKR untuk Dr Mahathir mengosongkan jawatan itu bukanlah suatu bentuk tekanan.

“Mengapa ada tekanan? Kerana dia (Dr Mahathir) nampaknya tidak akan pergi. Satu tahun, dua tahun, tiga tahun, pilihan raya …, ”kata Anwar, yang menambahkan bahawa sementara dia masih dapat berkomunikasi dengan Dr Mahathir, dia tidak akan pernah menyokongnya sebagai perdana menteri lagi.

“Dr Mahathir tidak dapat memperoleh sokongan (untuk memerintah) dari majoriti ahli parlimen,” kata Anwar.

Share this Article
 • 55
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  55
  Shares