Sultan Perak akan menjalankan tugas sebagai Raja ketika baginda pergi melawat UK

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 17 SEP 2021 (The Capital Post)– Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, yang merupakan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, akan menjalankan tugas Yang di-Pertuan Agong ketika Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah pergi ke United Kingdom dalam lawatan khas.

-Advertisement-

Pengawas Rumah Tangga Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, dalam satu kenyataan pada hari Jumaat (17 Sept), mengatakan ini sesuai dengan Perkara 33 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata lawatan Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah ke United Kingdom adalah dari hari ini hingga 27 September, selepas itu Yang Mulia akan kembali ke London sehingga minggu ketiga Oktober.

-Advertisement-

“Yang Mulia dijadualkan pulang pada 23 Oktober. Sekembalinya mereka, Yang Mulia akan menjalani karantina diri selama tujuh hari seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan,” katanya.

Ahmad Fadil berkata, lawatan khas itu adalah Yang Mulia yang kedua ke United Kingdom sejak dia menjadi Yang di-Pertuan Agong, dengan yang pertama adalah perjalanan tujuh hari bermula pada 9 Disember 2019. -The Capital Post