Ujian pelancongan Langkawi bermula

Estimate Reading Time: 2 minutes

LANGKAWI, 17 SEP 2021 (The Capital Post)– Setelah lebih dari satu tahun dengan hampir tidak ada pelancong, Langkawi penuh dengan pelancong domestik pada Hari Malaysia semalam.

-Advertisement-

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, prestasi gelembung perjalanan di pulau itu akan menjadi penanda aras bagi destinasi tempatan lain untuk belajar.

-Advertisement-

Masuk ke Langkawi hanya melalui laut dan udara, dan pihak berkuasa memastikan hanya pelancong yang divaksinasi sepenuhnya yang telah diperiksa Covid-19 yang dapat menjejakkan kaki ke pulau itu.

“Dengan penduduk tempatan seramai 115,000 dan hampir 90% daripadanya diberi vaksin sepenuhnya, ini akan menjadi tempat terbaik untuk mengukur kejayaan skim ini,” kata Nancy pada sidang media di sini, semalam.

Menyuarakan kegembiraan dengan kedatangan kumpulan pelancong pertama, dia meminta semua orang, dari pihak berkuasa hingga penduduk tempatan dan pelancong itu sendiri, untuk berperanan dalam memastikan Langkawi dapat tetap terbuka dan tidak menjadi pusat perang Covid-19.

Dia mengatakan pemerintah berharap dapat mengulangi prestasi pelancongan pada tahun 2019 ketika industri menyumbang 15% dari jumlah produk domestik kasar (KDNK) negara.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, polis setakat ini berpuas hati dengan pematuhan prosedur operasi standard di kalangan pelancong.

Dia mengatakan tahap pematuhan SOP di terminal feri dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi sudah mencapai tahap yang tepat.

Presiden Organisasi Industri Pelancongan Langkawi, Ahmad Phisol Ishak berkata, kedatangan hampir 3,000 pelancong adalah pemandangan yang baik dan memberi harapan kepada industri pelancongan.

Seorang pelancong dari Shah Alam, Ahmad Farid Hanif, 49, berkata dia gembira dan gembira dapat mengunjungi Langkawi lagi.

“Saya dan keluarga diberi vaksin sepenuhnya dan kami tidak sabar untuk menikmati tarikan pelancongan di pulau ini,” tambahnya.

Seorang pekerja bank, Ahmad Farid mengatakan bahawa dia dengan cepat menempah tiket penerbangan untuk keluarganya setelah Langkawi diumumkan sebagai destinasi pertama yang dibuka di bawah gelembung perjalanan.

Ketika ditanya adakah dia bimbang tentang Covid-19, dia mengatakan bahawa dia yakin diberi vaksin sepenuhnya dan mematuhi SOP dengan tegas akan melindungi dia dan keluarganya.

“Kita harus belajar bagaimana hidup dengan virus. Kita tidak boleh terlalu takut. Kami akan selalu ingat untuk mengikuti SOP, ”kata Ahmad Farid, yang akan menghabiskan tiga hari dua malam di pulau itu.

Bagi Rosmaizaini Mohd Zain, 50, perjalanan terakhirnya ke Langkawi adalah pada Mac tahun lalu.

“Kami menempah tiket penerbangan kami pada Januari tahun ini dan sekarang kami akhirnya kembali lagi,” katanya.

Ibu kepada empat orang itu berkata ketika pemerintah mengumumkan gelembung perjalanan, mereka dengan cepat membuat rancangan perjalanan.

Dia mengaku merasa gementar ketika menjalani pemeriksaan Covid-19 di Lapangan Terbang Antarabangsa KL dan sangat gembira apabila hasilnya negatif.

Warganegara Sweden Katarina Carlfalk, yang tinggal di Kuala Lumpur, menyatakan kegembiraannya untuk akhirnya keluar dari bandar.

“Ini adalah perasaan yang luar biasa. Saya hanya mahu pergi ke pantai dan menikmati percutian ini, ”katanya.

Ahmad Farid, Rosmazaini dan Catarina adalah antara kumpulan pertama pelancong yang tiba dalam Penerbangan MH1432, yang membawa 159 pelancong yang diberi vaksin sepenuhnya dari KL.

Selain Nancy, hadir untuk menyambut para pelancong adalah Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, ketua jawatankuasa pelancongan negeri, Mohd Firdaus Ahmad, dan ketua pegawai eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi, Nasaruddin Abdul Muttalib. -The Capital Post