Apakah yang akan berlaku selepas perletakan Jawatan Perdana Menteri?

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 15 Ogos 2021 (The Capital Post) – Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka akan menyerahkan perletakan jawatannya kepada Yang di-Pertuan Agong esok.

-Advertisement-

Dengan perletakan jawatan oleh Perdana Menteri, ini dapat mengakhiri pergolakan politik selama berbulan-bulan yang dihadapi oleh Malaysia, tetapi tidak jelas siapa yang akan membentuk pemerintahan berikutnya kerana tidak ada parti yang memiliki majorit yang jelas di parlimen.

Maka ini terserah kepada Yang Di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah, merujuk kembali kepada Perlembagaan dan membuat keputusan.

Berikut adalah kemungkinan senario:

KERAJAAN INTERIM
Raja dapat melantik Perdana Menteri Interim dari kalangan ahli – ahli Parlimen, termasuk Tan Sri Muhyiddin sendiri, sehingga pengganti dapat diputuskan. Malaysia adalah negara Raja berperlembagaan dan Raja mempunyai kuasa untuk melantik sebagai Perdana Menteri sebagai jika dapat dibuktikan beliau telah mendapat majoriti dalam kalangan ahli Parlimen.

PILIHAN RAYA UMUM
Tan Sri Muhyiddin dapat menasihati raja untuk membubarkan parlimen dan meminta PRU diadakan. Tetapi Pilihan Raya Umum tidak mungkin berlaku dalam jangka pendek kerana Malaysia telah mencatatkan jumlah jangkitan dan kematian COVID dalam beberapa bulan ini.

Pilihan Raya Umum ke 14 yang diadakan pada tahun 2018 mempunyai mandat sehingga tahun 2023.

Agong Melantik PM Interim
Ketika bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad meletak jawatan sebagai Perdana Menteri hanya dua tahun dalam tempoh lima tahunnya pada tahun 2020, YDPA mengambik keputusan untuk bertemu dengan semua 222 anggota parlimen untuk melihat siapa yang mempunyai majoriti untuk membentuk kerajaan.

YDP Agong memilih Tan Sri Muhyiddin yang mendapat sokongan parti politik yang ketika itu berada dalam pembangkang.

Yang Di-Pertuan Agong boleh melakukan perkara yang sama sekarang.

Berikut adalah calon teratas untuk Perdana Menteri atau sebagai Perdana Menteri Sementara:

Dato Sri Ismail Sabri Yaakob,

-Advertisement-

Dato Sri Ismail Sabri yang merupakan Timbalan Perdana Menteri sekarang, dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada bulan Julai 2021 dalam usaha Tan Sri Muhyiddin untuk meredakan ketegangan dengan sekutu utama, Parti Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).

Tetapi tidak jelas apakah beliau akan mendapat sokongan penuh dari UMNO kerana beliau  menentang gesaan UMNO untuk menarik sokongan Muhyiddin.

Tengku Razaleigh Hamzah, ahli parlimen veteran

Teng Razaleigh Hamzah akau lebih dikenali sebagai Ku Li, telah menjadi ahli parlimen selama 47 tahun, memegang pelbagai jawatan menteri dalam karier politiknya dan merupakan pengasas firma minyak negara Petronas.

Ahli politik dari UMNO berusia 84 tahun dilihat sebagai calon yang boleh berkompromi antara pelbagai puak dalam parti. Sokongan UMNO adalah kunci kepada pembentukan kerajaan baru.

Anwar Ibrahim, ketua pembangkang

Ketua Pembangkang yang berusia 74 tahun itu berulang kali “dimainkan” untuk jawatan Perdana Menteri, tetapi sehingga hari ini gagal menunjukkan bahawa dia mempunyai bilangan kerusi majoriti.

Pakatan Harapan yang dipimpin oleh Anwar mempunyai 88 ahli parlimen, jauh dari majoriti sederhana yang diperlukan untuk membentuk kerajaan.

Musuh lamanya Tun Mahathir dan beberapa anggota parlimen pembangkang yang lain tidak menyokong tawaran perdana menteri kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

MAJLIS GERAKAN NASIONAL

Bekas Perdana Menteri Mahathir Tun Dr Mohamad telah mencadangkan penubuhan MAGERAN untuk memerintah negara ini sehingga pemerintahan baru dapat dibentuk. Tun Mahathir yang berusia 96 tahun itu telah menawarkan diri untuk memimpin dewan tersebut. Majlis serupa ini pernah memerintah Malaysia selama dua tahun mulai Mei 1969 setelah rusuhan kaum sehingga Pilihan Raya Umum dijalankan. – The Capital Post


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309