Tabung Haji mengatakan ia siap menguruskan kesihatan dan keselamatan jemaah untuk musim haji berikutnya

Estimate Reading Time: 3 minutes

KUALA LUMPUR, 17 SEP 2021 (The Capital Post)– Walaupun ibadah haji ditunda dua kali kerana pandemi Covid-19, Lembaga Tabung Haji masih meneruskan persiapannya, dengan mempertimbangkan keadaan dan perkembangan pandemik semasa di Arab Saudi.

-Advertisement-

Pengarah Eksekutif Tabung Haji, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman, berkata perancangan dan persiapan telah dilaksanakan secara berterusan sejak musim haji 2020 dalam usaha memastikan jemaah haji Malaysia dapat menunaikan rukun Islam kelima dengan lancar.

Katanya, salah satu langkah yang dilaksanakan adalah mengadakan 14 siri kursus haji untuk bakal jemaah secara dalam talian, termasuk siri tambahan yang menekankan prosedur operasi standard (SOP) baru di Arab Saudi serta peraturan dan undang-undang haji di persekitaran Covid semasa -19 pandemik.

Dia menambahkan bahawa Tabung Haji akan memastikan bahawa bakal jamaah mendapat vaksinasi masing-masing dan telah diberi vaksin sepenuhnya terhadap Covid-19 seperti yang diminta oleh pemerintah Arab Saudi sebelum mereka dibenarkan memasuki tanah suci.

Selain itu, Tabung Haji, semasa muzakarah haji peringkat kebangsaan yang diadakan sebelumnya, juga menekankan konsep istito’ah atau kemampuan menunaikan haji semasa wabak.

“Dalam muzakarah ini, penting bagi kita untuk memperbaiki dan menetapkan ketetapan untuk dijadikan panduan ziarah untuk menunaikan haji dalam norma baru dengan melihat kekangan pergerakan dan halangan sekiranya terjadi wabak,” katanya dalam sebuah temu ramah dengan Bernama.

Syed Saleh berkata, Tabung Haji juga telah mengadakan pertemuan dengan mereka yang mengendalikan operasi di negara ini yang melibatkan stesen berlepas dan mengadakan bengkel dengan Kementerian Kesihatan (KKM) berkaitan dengan SOP untuk kakitangan dan protokol kesihatan yang perlu dipatuhi.

Katanya, pasukan kesihatan KKM akan ditugaskan di lapan stesen berlepas di negara ini untuk memantau status kesihatan jemaah sebelum berangkat ke tanah suci. Tabung Haji juga akan meningkatkan jumlah pekerja kesihatan, terutama pasukan kesihatan awam yang akan ditempatkan di tiga lokasi utama di Jeddah, Madinah dan Makkah.

“Sebelumnya, selama musim haji, kami mempunyai 260 kakitangan perubatan dari pelbagai kategori termasuk doktor pakar, jururawat dan ahli farmasi, tetapi kerana Covid-19, kami perlu menambahkan sekurang-kurangnya 30 lagi kakitangan untuk menguruskan kesihatan dan keselamatan jemaah,” Katanya.

Dia menambahkan bahawa ini juga mempertimbangkan kemudahan pengasingan di hotel dan tempat penginapan lain, penyediaan peralatan perubatan seperti ventilator dan alat pelindung diri (PPE) serta ubat-ubatan.

-Advertisement-

Sebagai sebahagian dari persiapan, Tabung Haji telah melakukan perencanaan senario di mana ia memperincikan tindakan yang harus dilakukan pada setiap tahap haji, baik di sini maupun di tanah suci dengan berbagai kemungkinan senario yang mungkin berlaku semasa operasi haji.

Para petugas juga telah diberi latihan, pengetahuan dan persiapan mental yang cukup untuk menghadapi situasi norma baru dalam menjaga para jemaah, sehingga siap menjadi garis depan ketika musim haji tiba.

“Sekiranya terdapat kes positif Covid-19 di kalangan jemaah haji Malaysia, pertama, kita akan dikenakan SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Arab Saudi dan kemudian kita akan melihat SOP, berdasarkan perkembangan terkini Covid-19 .

“Kedua, kita perlu menilai jangkitan Covid-19, jika berada pada kategori 1 dan 2, maka kita dapat mengatasinya sendiri di hospital kita, kecuali untuk kategori 4 dan 5 yang memerlukan kemudahan di Unit Rawatan Rapi (ICU), maka kami akan menghantar kes itu ke hospital di sana (Arab Saudi), “katanya.

Kos menunaikan haji dijangka meningkat, sebahagian besarnya berkaitan dengan jarak fizikal seperti di bilik hotel dan bas, serta pergerakan terhad jemaah di dalam Masjidil Haram (Masjidil Haram).

Dia mengatakan ini berdasarkan kos yang berkaitan dengan SOP norma baru, peningkatan kos operasi dan kos lain yang dikeluarkan di Malaysia dan Arab Saudi.

“Saya melihat ini memberi kesan kepada kos haji berikutnya kerana baru-baru ini para jemaah perlu membayar sekitar RM15,000 hingga RM20,000 selama lima hingga tujuh hari, melibatkan tiga lokasi, iaitu Arafah, Muzdalifah dan Mina dan melakukan tawaf dan saie sahaja.

“Kos itu tidak termasuk kos penginapan hotel di Makkah dan Madinah serta makanan dan minuman, penerbangan dari Malaysia dan Arab Saudi. Oleh itu, bakal jemaah perlu bersiap sedia untuk kenaikan kos ini,” katanya, sambil menambah bahawa menunaikan haji pada tahun 2019 berharga RM9,980 seorang untuk jangka masa 40 hingga 45 hari.

Beliau berkata dari segi perkhidmatan, untuk memudahkan para jemaah, Tabung Haji juga akan melancarkan aplikasi Tabung Haji Hujjaj pada musim haji yang akan datang, yang mengandungi pelbagai maklumat penting untuk digunakan oleh jemaah sebagai rujukan dan panduan mengenai waktu haji, kesihatan dan solat, sehingga membantu kelancaran pengurusan jemaah.

Di samping itu, platform e-Taib (Talian Ibadah – call center) juga akan diteruskan yang akan membolehkan para jemaah mendapatkan penjelasan dan panduan mengenai persoalan berkaitan haji dengan cepat dan berkesan melalui aplikasi WhatsApp. -The Capital Post


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279