Tidak ada perubahan yang dilihat dalam cukai jangka masa CPO

Estimate Reading Time: 4 minutes

PETALING JAYA, 21 SEP 2021 (The Capital Post)- Penyemakan semula harga ambang untuk struktur untung untung minyak sawit mentah (MSM) sangat tidak mungkin, mengingat rancangan pemerintah untuk meningkatkan lagi hasil percukaiannya di tengah-tengah persekitaran pandemi Covid-19, kata pemerhati industri.

-Advertisement-

Sejak semakan terakhirnya pada tahun 2009, usaha penanam untuk mencari penilaian semula dalam CPO WPT telah gagal sejauh ini. Menurut Kenanga Research, syarikat perkebunan tempatan sekarang berharap pada tahap tertentu bahawa pemerintah akan menilai kembali struktur pajak saat ini dengan harga ambang yang berpotensi lebih tinggi untuk WPT.

Ini berdasarkan sesi pertunangan rumah penyelidikan dengan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA) Datuk Nageeb Wahab baru-baru ini.

Pada masa ini, setelah harga CPO mencapai ambang RM2,500 per tan atau lebih, syarikat perkebunan kelapa sawit yang berpusat di Semenanjung akan dikenakan WPT 15%. Bagi penanam kelapa sawit Sabah dan Sarawak, WPT 7.5% akan dikenakan sekiranya harga CPO mencecah paras RM3,000 per tan atau lebih tinggi.

-Advertisement-

Nageeb ketika dihubungi StarBiz berkata, MPOA mencadangkan harga ambang yang lebih tinggi iaitu RM3,500 per tan untuk CPO WPT daripada RM2,500 per tan semasa yang dikenakan kepada pekebun.

Memandangkan keadaan bekalan yang ketat dan kekurangan pekerja di tengah-tengah penutupan akibat wabak Covid-19, dia menambah bahawa harga CPO rata-rata telah meningkat kepada RM4,100 per tan dalam lapan bulan pertama tahun ini berbanding dengan harga rata-rata RM2, 685 per tan pada tahun 2020.

Kenanga Research dalam laporan terbarunya mengatakan, “Kes dasar kami mengandaikan tidak akan ada perubahan pada struktur dan ambang cukai yang berlaku.”

Dalam analisis senario, setiap 1% kenaikan cukai angin pada tahun 2021 dengan anggaran harga CPO RM3,700 dan RM3,200 per tan untuk tahun 2022 akan memberi kesan kepada pendapatan pekebun di bawah liputannya sekitar 1.3% hingga 13.1% untuk kewangan tahun 2021 (FY21) hingga FY22, dan sekitar 0.3% hingga 6.1% untuk FY22-FY23, masing-masing.

Terutama, Kenanga Research mengatakan pekebun yang paling banyak terkena dampak adalah FGV Holdings Bhd, Hap Seng Plantations Holdings Bhd, Ta Ann Holdings Bhd dan United Malacca Bhd, yang bertepatan dengan kepekatan pengeluaran mereka yang lebih tinggi di Malaysia.

Rumah penyelidikan ini terus mengekalkan permintaan “netral” pada sektor perladangan dengan unjuran harga CPO yang tidak berubah masing-masing berjumlah RM3,700 per tan untuk FY21 dan RM3,200 per tan untuk FY22.

Ia menyatakan bahawa angin ribut seperti turun naik harga CPO dan kebimbangan terhadap persekitaran, sosial dan tadbir urus (ESG) akan terus membebani sektor ini.

“Bagaimanapun, penilaian pekebun di bawah liputan kami telah menentukan sebahagian besar faktor negatif.

“Pemain bersepadu seperti Kuala Lumpur Kepong Bhd dengan margin keseluruhan defensif terhadap perubahan harga CPO, dan Genting Plantations Bhd dengan ketinggian hulu dan sudut pembukaan / pemulihan terus menarik bagi kami,” katanya.

Semasa sesi pertunangan Kenanga Research yang dihadiri oleh 20 peserta dari komuniti pelaburan, Nageeb menyoroti keprihatinan keseluruhan pekebun mengenai kekurangan tenaga kerja, prospek CPO, percukaian dan ESG.

Dia menunjukkan bahawa kekurangan tenaga kerja di ladang di seluruh negara telah bertambah buruk kepada 75.000 penuai dari 40,000 penuai dengan kehilangan hasil 20% pada periode pra-MCO.

Kenanga Research menganggarkan kekurangan purata 2,000 pekerja tambahan dengan setiap bulan berlalu.

“Usaha untuk merekrut penduduk tempatan sedang berlangsung, tetapi kadar penurunannya tinggi, dengan 60% meninggalkan dalam satu tahun.

“Anggaran pengeluaran CPO kami sebanyak 18 juta tan pada tahun 2021, turun 7% dari tahun ke tahun, juga sesuai dengan pandangan MPOA,” tambahnya.

Nageeb mengatakan bahawa MPOA berharap agar pemerintah membenarkan pengambilan 32,000 pekerja asing untuk mengurangkan kekurangan tenaga kerja.

Pelonggaran situasi kekurangan tenaga kerja juga akan diterjemahkan menjadi pendapatan cukai yang lebih tinggi bagi pemerintah, berdasarkan pengeluaran yang lebih tinggi.

Mengenai prospek harga CPO, Nageeb mengatakan MPOA menjangkakan harga CPO akan tetap meningkat untuk sisa tahun ini dan “berpotensi akan melimpah ke awal 2022, mengingat keadaan bekalan minyak yang ketat.”

Dia meyakinkan para peserta pada sesi pertunangan bahawa “sementara sijil lestari seperti Meja Bundar mengenai Kelapa Sawit Berkelanjutan dan Minyak Sawit Lestari Malaysia tidak tahan terhadap kegagalan, mereka memberi keyakinan kepada pembeli minyak sawit.”

MPOA juga telah meminta pertunangan dari pemerintah ke pemerintah untuk menyelesaikan masalah Perintah Pelepasan Kastam dan Perlindungan Sempadan Amerika Syarikat (CBP AS) yang berlaku pada beberapa syarikat perladangan tempatan.

Kenanga Research juga memahami bahawa Konsortium Penyelidikan Mekanisasi dan Automasi Kelapa Sawit (Marcop) telah diperuntukkan dengan dana RM60 juta untuk meneroka mekanisasi kelapa sawit. “Namun, usaha itu akan memakan waktu, selama lima tahun ke depan,” tambahnya.

UOB Kay Hian Research dalam laporannya semalam menunjukkan keadaan kekurangan pekerja di sektor perladangan.

Ia berpendapat bahawa kekurangan pekerja mungkin bertambah buruk sebelum jangkaan kedatangan kira-kira 32,000 pekerja.

“Pemeriksaan saluran kami menunjukkan bahawa syarikat perladangan kehilangan lebih banyak pekerja, terutama syarikat yang diberi vaksin sepenuhnya yang mempunyai niat lebih tinggi untuk meninggalkan Malaysia ke negara asal mereka.

“Oleh itu, kita mungkin melihat lebih banyak pekerja meninggalkan dua hingga tiga bulan berikutnya dan bahkan ditawarkan insentif tambahan untuk memperpanjang kontrak pekerjaan mereka,” tambahnya.

Berdasarkan tinjauan industri yang dilakukan ke atas lima syarikat perladangan, UOB Kay Hian Research mengatakan 18,037 pekerja telah berhenti berbanding 10,218 orang yang direkrut pada tahun 2020.

Selanjutnya, proses pengambilan mungkin tidak mudah dengan isu CBP AS terhadap beberapa syarikat perladangan tempatan.

“Ini membuat proses perekrutan di industri perkebunan menjadi lebih sulit dengan prosedur dan persyaratan perekrutan yang ketat,” kata rumah penyelidikan itu. -The Capital Post