Amerika Syarikat mengharamkan sarung tangan buatan Malaysia, dakwa melibatkan buruh paksaan

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR (2 Okt): Amerika Syarikat telah mengharamkan pengimportan sarung tangan getah sarung tangan yang dikeluarkan di Malaysia oleh WRP Asia Pacific Sdn Bhd, yang didakwa telah mengeluarkan barang-barang ini menggunakan buruh paksa.

-Advertisement-

Dalam satu kenyataan media pada Selasa (1 Okt), Perlindungan Kastam dan Perlindungan Sempadan Amerika Syarikat (CBP) menyatakan bahawa ia telah mengeluarkan WRP untuk menahan perintah pelepasan (WRO).

“Tindakan ini didasarkan pada maklumat yang diperoleh dan dikaji semula oleh CBP yang menunjukkan bahawa produk dihasilkan secara keseluruhan atau sebahagian, telah menggunakan buruh paksa.

“Bahagian Buruh Paksa dalam Pejabat Perdagangan CBP dipertanggungjawapkan dalam penguatkuasaan agensi yang melarang pengimportan barang yang dibuat menggunakan buruh paksa. CBP menerima tuduhan buruh paksa dari berbagai sumber, termasuk dari masyarakat umum.

“Di bawah undang-undang AS, adalah haram untuk mengimport barang ke Amerika Syarikat yang dibuat secara keseluruhan atau sebahagiannya oleh buruh paksa, termasuk buruh nasi, buruh yang diindentifikasi, dan buruh kanak-kanak paksa atau dipaksa. dipercayai telah dihasilkan dengan buruh paksa dengan mengeluarkan WRO. Pengimport mempunyai peluang untuk sama ada mengeksport semula penghantaran ditahan pada bila-bila masa atau mengemukakan maklumat kepada CBP yang menunjukkan bahawa barang itu tidak melanggar, “kata CBP.

Pada masa penulisan, WRP tidak mengeluarkan kenyataan mengenai tuduhan CBP.

Tuntutan WRP di laman webnya syarikat itu adalah salah satu pengeluar terkemuka di dunia bagi pembedahan, pemeriksaan, sarung tangan berisiko tinggi dan pelbagai guna dengan liputan seluruh dunia dalam setiap sektor pasaran utama. “Kilang-kilang kami yang berpangkalan di Malaysia memenuhi dan melampaui piawaian kualiti dan produk antarabangsa yang paling ketat, memberikan kita keupayaan untuk berkhidmat hampir di mana-mana negara di seluruh dunia,” katanya.

CBP berkata WRP’s WRO adalah antara lima WRO yang dikeluarkan pada hari Isnin (30 Sept) oleh pengawal selia.

-Advertisement-

CBP berkata WROs berikut berkesan dengan segera:

“Pakaian yang dihasilkan oleh Hetian Taida Apparel Co, Ltd di Xinjiang, China; dihasilkan dengan penjara atau buruh paksa.

“Sarung tangan getah pakai buang yang dihasilkan di Malaysia oleh WRP Asia Pacific Sdn Bhd. Yang dihasilkan dengan buruh paksa.

“Emas dilombong dalam lombong kecil artisanal di Republik Demokratik Kongo timur (DRC) yang dilombong dari kerja paksa.

“Berlian kasar dari Marange Diamond Fields di Zimbabwe; dilombong dari kerja paksa.

“Bone hitam yang dihasilkan di Brazil oleh Bonechar Carvão Ativado Do Brasil Ltda dihasilkan dengan buruh paksa.”


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373