Covid-19: Vaksin CoronoVac mendapat kelulusan bersyarat bagi mereka yang berumur 12 tahun ke atas

Estimate Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA, 1 OKT 2021 (The Capital Post)- Kementerian Kesihatan telah mengumumkan bahawa vaksin CoronaVac Covid-19 dari pengeluar China Sinovac telah diluluskan secara bersyarat untuk mereka yang berumur 12 tahun ke atas.

-Advertisement-

Dalam satu kenyataan Kementerian Kesihatan mengatakan penggunaan vaksin CoronaVac Covid-19 dari Sinovac Life Sciences Co. Ltd., China dan Pharmaniaga Lifesciences Sdn Bhd, Malaysia, telah disetujui dalam mesyuarat Lembaga Pengawalan Dadah pada hari Jumaat (1 Okt).

“Mesyuarat bersetuju untuk memberikan kelulusan bersyarat untuk penggunaan vaksin CoronaVac yang dihasilkan kepada mereka yang berumur 12 tahun ke atas.

“CoronaVac sebelumnya telah meluluskan pendaftaran bersyarat untuk individu berusia 18 tahun ke atas. Ini adalah vaksin Covid-19 kedua yang diluluskan untuk digunakan pada remaja setelah persetujuan yang sama diberikan pada bulan Jun 2021 untuk vaksin Cominarty yang dihasilkan oleh Pfizer-BioNTech,” katanya. .

-Advertisement-

DCA, bagaimanapun, mengesyorkan agar penggunaan vaksin diutamakan untuk remaja berusia 12 hingga 17 tahun tanpa komorbiditi dan mereka yang mempunyai alahan dan tidak sesuai untuk menerima vaksin Cominarty.

“Penilaian untuk penggunaan CoronaVac pada remaja dengan komorbiditi akan berterusan setelah data yang mencukupi diperoleh.

“Kementerian Kesihatan ingin memberitahu bahawa persetujuan pendaftaran bersyarat ini memerlukan maklumat mengenai kualiti, keselamatan dan keberkesanan produk vaksin untuk dipantau dan dinilai berdasarkan data terbaru dari semasa ke semasa,” tambah kementerian itu. The Capital Post