Harga emas berpotensi melambung sehingga cecah AS$2,000 dalam tempoh terdekat

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR: Harga emas berpotensi untuk terus melambung ke paras AS$2,000 seauns dalam tempoh terdekat, lebih-lebih lagi selepas logam berharga ini mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada AS$1,980 seauns baru-baru ini.

Kelemahan dolar serta ketidakpastian yang timbul daripada pandemik COVID-19 dan ketegangan geopolitik turut memberi ruang kepada harga emas untuk terus meningkat.

-Advertisement-

Ahli ekonomi OCBC Bank Howie Lee berkata, besar kemungkinan paras AS$2,000 seauns adalah sasarannya dengan pemangkin kepada kenaikan harga emas ialah kejatuhan dolar AS tidak lama dulu.

“Dengan pengumuman rangsangan fiskal seterusnya di Amerika Syarikat, harga emas dijangka meningkat ekoran kebimbangan mengenai inflasi selain daripada kelemahan dolar AS,” kata beliau kepada Bernama.

Lee berkata apa yang akhirnya akan dilihat ialah inflasi aset yang mana strategi “barbell” menjadi tema semasa para pelabur.

Katanya, pelabur-pelabur ini akan terus melaburkan lebihan kecairan ke dalam aset berisiko dan pada masa yang sama, mereka turut membeli dengan banyak untuk melindung nilai emas bagi mengelakkannya daripada peningkatan risiko menurun sekiranya berlaku sesuatu yang di luar jangkaan.

Emas peroleh momentum selepas Rizab Persekutuan AS ulangi janji sokong ekonomi

-Advertisement-

Penganalisis pasaran OANDA New York, Edward Moya berkata dagangan emas terus melonjak berikutan kenyataan pengerusi Rizab Persekutuan AS Jerome Powell, yang bank pusat AS telah memperbaharui janji untuk tambahan rangsangan bagi menyokong ekonomi sebagai tindak balas kepada pandemik COVID-19.

Beliau menegaskan harga emas akan terus meningkat tinggi selepas Persekutuan berjanji untuk mengekalkan rangsangan berkenaan.

“Emas jatuh beberapa dolar sahaja daripada paras AS$2,000 dan para peniaga mengaut untung selepas Powell menyatakan bahawa dasar fiskal adalah penting.

“Perdagangan rangsangan emas tetap utuh tetapi mungkin boleh jadi sebaliknya sekiranya parti Republican dan Demokrat gagal dengan rang undang-undang bantuan COVID-19 dalam tempoh beberapa hari ini.

“Usaha Persekutuan tidak akan lenyap, tetapi sekiranya Kongres gagal mengendalikan saiz dan pemasaan rang undang-undang itu, emas boleh bertahan pada paras semasa sebelum mencecah melangkaui paras AS$2,000,” kata beliau.

Peniaga barang kemas raih manfaat

Sementara itu, syarikat jenama barang kemas tempatan — Habib Jewels Sdn Bhd melihat aliran menaik harga emas akan terus membawa sentimen positif terhadap tingkah laku pembelian pengguna terhadap logam berharga berkenaan.

Pengurus Besar Mohd Zaruddin Mahmud berkata syarikat masih mendapat sambutan menggalakkan daripada para pelanggan yang datang untuk membeli kedua-dua barang kemas emas dan emas jongkong meskipun harganya melambung tinggi.

“Melihat kepada keadaan ekonomi dunia yang tidak nampak tanda-tanda pemulihan dalam masa yang singkat ini, saya merasakan harga emas akan kekal tinggi sehinggalah vaksin COVID-19 dibangunkan.

“Selagi vaksin tidak ditemui dan banyak negara terpaksa menutup perniagaan, selagi itulah harga emas akan meningkat kerana permintaan untuknya sangat tinggi kerana pelabur telah beralih kepada komoditi yang selamat,” tambah beliau.

Kekurangan kecairan dalam niaga hadapan emas tempatan

Peniaga Phillip Futures Sdn Bhd, Ong Su Ling berkata kontrak niaga hadapan emas di Bursa Malaysia Derivatives tidak berubah minggu ini meskipun terdapatnya pergerakan positif untuk emas di COMEX AS.

Ong berkata kekurangan kecairan (jumlah dagangan) disebabkan oleh kekurangan peserta di pasaran niaga hadapan emas adalah salah satu kemungkinan mengapa dagangan niaga hadapan emas tempatan berakhir tanpa mencatatkan sebarang jumlah dagangan.

Sebab lain ialah mungkin ramai pelabur lebih memberikan tumpuan kepada emas USD, katanya.

Sementara itu, Ong berkata harga-harga emas terus mendapatkan sokongan daripada ketegangan yang kian memuncak antara Amerika Syarikat dan China.

Beliau menambah perang tarif selama dua tahun antara kedua-dua ekonomi terbesar dunia itu telah menyebabkan perdagangan dunia merosot, yang sebaliknya pula, memberi rahmat kepada logam emas untuk terus berkilauan.

– BERNAMA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373