Helikopter bawa Naib Presiden Malawi dilaporkan hilang

Estimate Reading Time: < 1 minute

LILONGWE: Sebuah helikopter tentera Malawi yang membawa Naib Presiden negara itu dan lapan orang lain dilaporkan hilang pada Isnin, kata kerajaan.

-Advertisement-

Saulos Chilima dijadual menghadiri majlis pengebumian Ralph Kasambara, bekas Menteri Kehakiman yang meninggal dunia pada Jumaat, dengan helikopter dinaikinya berlepas dari ibu negara Lilongwe sebelum hilang di utara negara itu, lapor Agensi Anadolu.

Sehubungan dengan kejadian itu, Presiden Lazarus Chakwera membatalkan lawatan ke luar negara yang dijadualkan dan mengarahkan kedua-dua agensi serantau serta nasional untuk memperhebatkan misi pencarian bagi mengesan pesawat yang hilang, menurut satu kenyataan dari pejabat presiden.

Suasana di negara Afrika selatan itu menjadi muram apabila orang ramai menunggu berita mengenai timbalan presiden.

-Advertisement-

Beberapa tahun kebelakangan ini menyaksikan tokoh terkenal terkorban dalam nahas helikopter, termasuk terbaharu Presiden Iran, Ibrahim Raisi, yang meninggal dunia bulan lalu dalam nahas.

Jeneral Francis Ogolla yang juga ketua tentera Kenya pada April lalu turut terkorban dalam nahas helikopter.

-BeritaHarian


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373