Jokowi tidak hirau desakan untuk memecatnya

Estimate Reading Time: 2 minutes

JAKARTA: Presiden Joko Widodo (Jokowi) tidak terganggu dengan isu desakan pemecatan terhadapnya yang semakin meningkat susulan dakwaan mengamalkan nepotisme.

-Advertisement-

Koordinator Staf Khas Presiden, Ari Dwipayana, berkata beliau tidak begitu peduli dengan isu (pendakwaan) ini, kerana terus bekerja seperti biasa.

“Terutama kerana tugas pemerintahan menjadi semakin berat pada 2024 ini, terdapat banyak perkara yang perlu diselesaikan oleh presiden,” katanya, yang dipetik akhbar Tempo.

Menurut Ari, rakyat Indonesia masih percaya kepada Jokowi, yang terbukti dengan beberapa tinjauan boleh dipercayai memaparkan kepuasan masyarakat melebihi 75 peratus.

Selain itu, lawatan Jokowi ke wilayah disambut dengan semangat yang tinggi dalam kalangan penduduk setempat.

“Ia petanda bahawa presiden bekerja untuk kepentingan awam,” katanya.

Terdahulu, sekumpulan penduduk yang menamakan diri mereka Petisi 100 atau Petisyen 100 melawat Menteri Koordinator Politik, Undang-undang dan Hal Ehwal Keselamatan, Mahfud MD, di pejabatnya pada 9 Januari.

Mereka melaporkan dakwaan pelanggaran pilihan raya dan mencadangkan tindakan pemecatan Jokowi dilaksanakan segera.

Permintaan pemecatan itu dibuat selepas Jokowi didakwa melanggar Perlembagaan termasuk nepotisme di Mahkamah Perlembagaan dan campur tangan di Suruhanjaya Pembasmian Rasuah (KPK).

Ketika dihubungi oleh Tempo pada 12 Januari, Ari menyangkal isu pemecatan tetapi mengingatkan bahawa beberapa pihak sedang mengeksploitasi pilihan raya umum yang dijadualkan Februari ini.

“Dalam negara demokrasi, menyatakan pendapat atau kritikan dan kehendak politik adalah sah.

-Advertisement-

“Terutama pada pertengahan tahun politik, ada yang sentiasa mengambil peluang ini untuk menggunakan naratif pemecatan, untuk memajukan kepentingan pilihan raya mereka,” tambahnya.

Mengenai tindakan pemecatan itu sendiri, Ari menjelaskan bahawa sudah ada peraturan di bawah Perlembagaan, melibatkan pelbagai agensi seperti Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), Mahkamah Perlembagaan, dan Dewan Permesyuaratan Rakyat.

Tuduhan pelanggaran pilihan raya, lanjut Ari, juga perlu diteliti dan dibuktikan melalui mekanisme ketat yang diperuntukkan oleh undang-undang.

Sementara itu, Mahfud MD menjelaskan kepada Petisyen 100 bahawa isu pemecatan itu tidak dibenarkan oleh kementeriannya.

“Itu urusan parti politik dan DPR, bukan Kementerian Koordinator Hal Ehwal Politik, Undang-undang, dan Keselamatan,” katanya.

Menteri itu juga bertanding untuk jawatan naib presiden bersama Ganjar Pranowo.

Ketua DPR, Puan Maharani, telah menerima desakan pemecatan itu tetapi beliau menekankan bahawa bukti kukuh diperlukan bagi menunjukkan Jokowi melanggar undang-undang.

– AGENSI

– BeritaHarian


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373