Kewarganegaraan tidak ‘sewenang-wenangnya’ ditawarkan

Estimate Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA, 17 SEP 2021 (The Capital Post)– Kewarganegaraan adalah penghargaan tertinggi yang diberikan oleh negara dan tidak boleh ditawarkan sewenang-wenangnya kepada siapa pun, kata Kementerian Dalam Negeri.

-Advertisement-

Perkara itu dinyatakan berikutan pengajuan rayuan terhadap keputusan mahkamah terkenal yang membenarkan pemberian hak secara automatik kepada bayi yang dilahirkan di luar negara bagi ibu-ibu Malaysia.

Kementerian itu mengatakan permohonan kewarganegaraan Malaysia bagi mereka yang berusia di bawah 21 tahun yang dilahirkan oleh ibu-ibu Malaysia di luar negara, yang termasuk dalam Artikel 15 (2) Perlembagaan Persekutuan, juga mempertimbangkan kebijakan pemerintah untuk tidak mengiktiraf kewarganegaraan ganda.

“(Dalam hal ini), permohonan kewarganegaraan diajukan secara terpisah dengan berbagai dokumen dan informasi pendukung, dengan pertimbangan dan penilaian harus dilakukan sesuai dengan kebutuhan, fakta dan keadaan kasus berdasarkan informasi yang diberikan.

“Syarat-syarat yang ditetapkan dalam Konstitusi hanya memungkinkan permohonan diajukan; ia tidak menjamin bahawa permohonan akan disetujui.

“Ditekankan di sini bahawa kewarganegaraan Malaysia adalah penghargaan tertinggi yang diberikan dan itu adalah hak eksklusif Kerajaan Persekutuan, yang tidak memberikannya sewenang-wenangnya,” kata kementerian itu dalam jawapan bertulis parlimen pada hari Rabu.

Kementerian itu bertindak balas terhadap Ahli Parlimen Merbok PKR, Nor Azrina Surip yang bertanya mengapa permohonan kewarganegaraan untuk anak-anak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu-ibu Malaysia di bawah Perkara 15 (2) Perlembagaan Persekutuan ditolak secara berkala.

Pada 9 September, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa kewarganegaraan secara automatik diberikan kepada bayi yang dilahirkan di luar negara oleh ibu kandung yang merupakan warganegara Malaysia yang berkahwin dengan lelaki kelahiran asing.

-Advertisement-

Dalam penghakimannya, hakim Mahkamah Tinggi Hakim Akhtar Tahir mengatakan kata “ayah” dalam Jadual Kedua Perlembagaan mesti bermaksud dan termasuk “ibu” dan bahawa anak-anak wanita Malaysia yang dilahirkan di luar negara berhak mendapat kewarganegaraan dengan menjalankan undang-undang.

Keputusan itu diambil susulan tuntutan undang-undang yang diajukan oleh kumpulan keluarga bukan kerajaan Family Frontiers dan enam wanita Malaysia yang berkahwin dengan orang asing.

Pada 13 September, Kerajaan Persekutuan mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

Dalam balasan parlimennya, Kementerian Dalam Negeri mengatakan setiap permohonan kewarganegaraan yang diterimanya akan diproses secara menyeluruh berdasarkan kasus demi kes untuk memastikan semua permohonan memenuhi syarat di bawah Bahagian III Perlembagaan dan perundangan lain yang relevan.

Ia mengatakan pada masa yang sama, pemerolehan kewarganegaraan Malaysia bagi mereka yang berusia di bawah 21 tahun yang dilahirkan di luar negara oleh ibu Malaysia dengan bapa bukan warganegara Malaysia adalah dengan pendaftaran di bawah Perkara 15 (2) Perlembagaan, tertakluk kepada syarat di bawah Bahagian III Perlembagaan serta Peraturan Kewarganegaraan 1964, termasuk undang-undang terkait pendaftaran pernikahan, status hukum anak dan peraturan Imigrasi. mengiktiraf dua kerakyatan, “katanya.

Sempena Hari Malaysia, kenyataan bersama 13 Ahli Parlimen, termasuk Ahli Parlimen Pengerang Barisan Nasional, Datuk Seri Azalina Othman Said, Ahli Parlimen Batang Lupar Gabungan Parti Sarawak, Datuk Seri Rohani Abdul Karim, Ahli Parlimen Beaufort Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Datuk Seri Azizah Mohd Dun dan Kulai DAP Ahli Parlimen Teoh Nie Ching, meminta pemerintah untuk menarik kembali rayuannya.

Kenyataan oleh pemimpin dari kedua-dua belah pihak politik mengatakan bahawa rayuan itu bertentangan dengan konsep Keluarga Malaysia yang disokong oleh Perdana Menteri. -The Capital Post