Khairy: Peralatan perubatan tambahan bernilai RM751 juta dibeli untuk membantu memerangi Covid-19

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 22 SEP 2021 (The Capital Post)- Sejumlah peralatan perubatan tambahan bernilai RM751 juta diperlukan untuk menangani wabak Covid-19 setakat ini, kata Khairy Jamaluddin.

-Advertisement-

“Lonjakan peralatan perubatan diperlukan tahun lalu dan tahun ini, yang merangkumi tempat tidur rawatan intensif, ventilator dan peralatan lain.

“Sebanyak RM593 juta dibelanjakan untuk perolehan kecemasan peralatan tambahan.

“Ini tidak termasuk sumbangan peralatan tempatan dan luar negara bernilai RM148 juta,” kata Menteri Kesihatan ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof (PN-Alor Gajah) di Dewan Rakyat pada hari Rabu (22 September).

Dia mengatakan bahawa perolehan darurat diperlukan untuk melengkapkan hospital dan kemudahan perubatan untuk menangani kenaikan kes Covid-19 semasa wabak tersebut.

Pada masa ini, Khairy mengatakan bahawa Kementerian Kesihatan akan terus bergantung pada hospital Covid-19 khusus dan hospital hibrid yang ada untuk menangani pesakit.

Dia menjawab pertanyaan yang diajukan oleh Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid (PH-Kapar) mengenai apakah hospital kekal Covid-19 akan didirikan di semua negeri di masa depan.

-Advertisement-

Sementara itu, Teo Nie Ching (PH-Kulai) bertanya kepada Khairy apakah ada doktor dan staf sokongan yang mencukupi untuk menguruskan hospital dan kemudahan perubatan yang ditubuhkan untuk merawat pesakit Covid-19.

Khairy mengatakan bahawa pasukan petugas tindak balas nasional ditubuhkan untuk mengerahkan tenaga kerja yang diperlukan di mana diperlukan.

Dia memetik contoh di mana 223 doktor, jururawat dan penolong pegawai perubatan di bawah pasukan petugas dikerahkan ke Pulau Pinang baru-baru ini berikutan peningkatan kes di sana.

“Perkara yang sama dilakukan untuk Kedah di mana 156 anggota dikerahkan di sana dan 102 ke Sabah,” tambahnya.

Khairy mengatakan bahawa mereka yang dikerahkan di bawah pasukan petugas dilakukan secara bergilir.

Dia mengatakan ini untuk mengelakkan barisan depan perubatan daripada mengalami luka bakar. -The Capital Post