Kira-kira 26 juta rakyat Malaysia dihitung pada Banci 2020 setakat ini

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 15 SEP 2021 (The Capital Post)– Sejumlah 26 juta rakyat Malaysia telah dihitung untuk pelaksanaan bancian nasional setakat ini walaupun terdapat gangguan yang disebabkan oleh wabak Covid-19.

-Advertisement-

Dalam jawapan bertulis Parlimen, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan dari jumlah ini, sejumlah 28.1% penduduk dihitung secara dalam talian dan 71.9% penduduk dihitung secara bersemuka pada 12 September.

“Sejalan dengan perkembangan peningkatan kadar vaksinasi Covid-19, sensus tatap muka dan sasaran dijadwalkan ulang untuk dimulai pada bulan September dan diharapkan selesai pada 31 Oktober 2021,” katanya dalam balasan tertulis kepada Ong Kian Ming (PH-Bangi).

Ong ingin tahu kapan Banci 2020 akan selesai dan adakah anggaran populasi yang tidak tepat kerana kelewatan itu mempengaruhi pengiraan dan perancangan untuk Program Imunisasi Nasional Covid-19.

-Advertisement-

Ismail Sabri menjawab bahawa perancangan untuk program tersebut telah menggunakan anggaran penduduk untuk tahun 2020 dan bahawa pelaksanaan bancian tidak mempengaruhi pemacu imunisasi.

“Data anggaran populasi 2020 berdasarkan banci Penduduk dan Perumahan 2010 yang mengambil kira tiga komponen utama perubahan populasi iaitu kelahiran, kematian dan migrasi bersih,” katanya.

Dia menambah bahawa pendaftaran vaksin menggunakan alamat kediaman terkini untuk memastikan individu mendapat suntikan dengan cepat. -The Capital Post