Libatkan diri dalam perniagaan, kata PM kepada B40 di bandar

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, — Libatkan diri dalam perniagaan, walaupun berniaga kecil-kecilan, untuk meningkatkan pendapatan ke arah kehidupan yang lebih baik.

-Advertisement-

Mesej itu disuarakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kepada golongan isi rumah berpendapatan rendah B40 yang tinggal di bandar dalam usaha mempertingkatkan tahap sosioekonomi mereka dan keluar daripada kemiskinan bandar.

Seterusnya, mereka perlu memperkembangkan perniagaan itu.

“Kami dapati ada sesetengah komuniti di Malaysia tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang cukup untuk memperkembangkan perniagaan mereka.

-Advertisement-

“Mereka amat statik, dan sebaik saja mereka peroleh cukup wang untuk membiayai keperluan harian, mereka tidak melakukan sebarang usaha untuk memperkembangkan perniagaan yang mereka ceburi,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Forum Pembasmian Kemiskinan: Pembangunan Inklusif dan Sejahtera Dalam Malaysia Baharu, bersempena Hari Antarabangsa Yayasan Sejahtera 2019, di sini hari ini.

Oleh itu, beliau berkata kerajaan harus mendidik mereka tentang keperluan untuk memperkembangkan dan memperluaskan perniagaan supaya mereka dapat keluar daripada kemiskinan di kawasan bandar.– BERNAMA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373