Pakar: Keadaan bertambah baik

Estimate Reading Time: 3 minutes

PETALING JAYA, 1 OKT 2021 (The Capital Post)- Oleh kerana kes Covid-19 dan kadar kemasukan ke hospital meruncing setelah meningkatnya aktiviti pandemi pada bulan Ogos, pakar kesihatan sedang melihat persiapan pemerintah untuk fasa endemik.

-Advertisement-

Ahli epidemiologi dan doktor kesihatan awam Prof Dr Sanjay Rampal dari Universiti Malaya mengatakan terdapat penurunan kes harian yang dilaporkan dan penurunan yang lebih ketara dalam jumlah kes Covid-19 yang berventilasi atau di unit rawatan rapi (ICU).

Trend ini berkorelasi baik dengan penurunan nisbah positif positif ujian, tambahnya.

Pada 27 September, kadar positif berada pada 9,8%, penurunan dari 14,8% yang dicatat pada 16 September, yang merupakan puncak tertinggi dari bulan April dan seterusnya.

“Berdasarkan semua tren ini, seseorang dapat menyimpulkan bahawa beban nasional Covid-19 sebenarnya telah menurun secara drastis dalam beberapa minggu terakhir,” katanya ketika dihubungi.

Mengenai persiapan untuk fasa endemik atau endemis, Prof Sanjay mengatakan bahawa tanpa mengira apa yang dilakukan pemerintah, masih akan ada kes baru Covid-19.

Tetapi kes-kes ini akan berdampak kurang pada sistem perawatan kesihatan karena penurunan risiko komplikasi pada orang yang diberi vaksin, katanya. “Ketika kita belajar untuk hidup bersama virus, kita harus menyesuaikan diri kembali ke masa sebelum sekatan perjalanan antar negara ditegakkan sambil terus memakai topeng di kawasan yang sesak, mengamalkan kebersihan tangan dengan baik dan menjaga jarak fizikal dengan sebaik mungkin.

“Pembatasan pergerakan harus digunakan sebagai jalan terakhir dalam pengelolaan wabak tersebut.

“Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar larangan pergerakan dilaksanakan dengan intensitas tinggi hanya untuk jangka waktu yang pendek dan hanya ketika sistem perawatan kesihatan dibanjiri,” tambahnya.

Prof Sanjay mengatakan bahawa ketika Covid-19 menjadi endemik, akan selalu ada jumlah asas kes baru setiap hari tetapi belum ada data yang cukup untuk menganggarkan angka asas ini dengan tepat.

Profesor epidemiologi perubatan Universiti Putra Malaysia Prof Madya Dr Malina Osman mengatakan penurunan kes yang jelas dapat dilihat, terutama dengan kes aktif yang berjumlah lebih dari 268,000 pada bulan Ogos berbanding lebih dari 168,000 pada hari Rabu. “Corak yang serupa diperhatikan untuk petunjuk lain seperti kemasukan ke hospital, bilangan pesakit di ICU dan mereka yang berada di ventilator.

“Ini menunjukkan bahawa keadaan jauh lebih baik daripada bulan sebelumnya,” tambahnya.

Walau bagaimanapun, Dr Malina berpendapat bahawa kadar positif yang dijaga kurang dari 5% adalah relevan pada tahap penahanan akhir atau lebih awal tetapi setelah wabak sudah berada di tahap mitigasi, nilainya tidak lagi membantu dalam menguruskan wabah.

Mengenai ujian Covid-19, Dr Malina mengatakan dari sudut pandang kesihatan awam, jumlahnya dapat diterima kerana Malaysia memilih untuk pemeriksaan yang disasarkan daripada pemeriksaan secara besar-besaran.

Dia menambah bahawa tumpuan sekarang harus lebih kepada hospital dan petunjuk klinikal daripada jumlah ujian saringan.

-Advertisement-

Mengenai endemisinya, Dr Malina mengatakan bahawa ketika keadaan telah bertambah baik dan hospital tidak lagi berada dalam keadaan yang terganggu, sistem akan dapat mengatasi.

“Pemerintah melalui Kementerian Kesehatan telah mengambil semua langkah yang diperlukan untuk mengatasi lonjakan kasus selama beberapa bulan terakhir.

“Saya rasa tanggungjawab utama juga harus dipikul oleh masyarakat. Masyarakat harus diberi kuasa untuk memutuskan sendiri cara terbaik untuk mencapai status kesihatan yang optimum.

“Mereka harus tahu pilihan terbaik untuk mengelakkan dijangkiti. Mempraktikkan amalan pencegahan yang disyorkan dan mengelakkan tingkah laku berisiko harus digalakkan, “tambahnya.

Presiden Persatuan Pakar Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar bersetuju bahawa penurunan kadar kemasukan ke hospital dan kes harian adalah petanda baik kerana semua petunjuk menunjukkan arah aliran menurun.

“Kami sudah bersedia untuk fasa endemik. Vaksinasi untuk orang berusia lebih dari 12 tahun harus diteruskan dan begitu juga pengawasan terhadap kelompok dan varian baru, ”katanya.

Pemerintah juga harus meneruskan strategi pengujian saat ini dan memantau tingkat positif hingga turun menjadi kurang dari 5%, dengan lebih dari 150.000 ujian harian dilakukan, tambahnya.

Kadar kemasukan ke hospital, jangkitan harian dan kematian pada masa ini menurun setelah negara ini dilanda lonjakan kes Covid-19 pada bulan Julai dan Ogos.

Menurut data dari April hingga September tahun ini, jumlah pesakit Covid-19 tertinggi yang dirawat di hospital adalah pada 16 Ogos, ketika 16.081 tempat tidur hospital dihuni, berbanding 9.185 pada 29 September.

Jumlah jangkitan harian tertinggi juga dicatat pada 26 Ogos, iaitu 24.599 kes yang dicatatkan berbanding 12.434 pada 29 September.

Bagi kematian, 7 Ogos mencatatkan jumlah kematian sebenar tertinggi pada purata tujuh hari pada 334 nyawa yang hilang, sementara kematian yang dilaporkan berjumlah 210 pada tarikh yang sama.

Sebaliknya, 29 Sept mencatatkan 88 kematian sebenar pada purata tujuh hari dan 208 kematian dilaporkan pada tarikh yang sama.

Pada hari Rabu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa seluruh negara telah keluar dari Tahap Satu Rancangan Pemulihan Nasional kerajaan. -The Capital Post