Radzi: Sistem putaran ketika sekolah dibuka semula adalah untuk meredakan ketakutan ibu bapa terhadap kesesakan orang ramai

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 23 SEP 2021 (The Capital Post)- Putaran pelajar apabila sekolah dibuka semula bulan depan adalah untuk meredakan kerisauan di kalangan ibu bapa, kata Menteri Pendidikan Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin.

-Advertisement-

“Ketika kami membuka semula sekolah pada bulan Mac, ibu bapa mengatakan keadaan di dalam premis itu selamat dan teratur.

“Namun, terdapat kesesakan dan kesesakan di luar sekolah.

“Oleh itu, kami mengambil pendekatan yang paling sesuai, dengan mempertimbangkan varian Covid-19 Delta, dengan mengurangi jumlah pelajar di sekolah,” katanya dalam balasan menterinya atas usul terima kasih atas Alamat Diraja di Dewan Rakyat pada hari Khamis (23 Sept).

Di bawah sistem putaran, hanya 50% daripada jumlah pendaftaran sekolah yang dapat mengikuti kelas secara fizikal pada satu masa.

Mohd Radzi juga memberi jaminan kepada penggubal undang-undang bahawa pelajar tidak akan ketinggalan dalam pelajaran mereka di bawah sistem putaran kerana mereka akan dapat mengikuti kelas dalam talian, dengan dibimbing oleh guru masing-masing.

Sim Tze Tzin (PH-Bayan Baru) ingin mengetahui sama ada pelajar yang bergilir akan ketinggalan belajar dan “bercuti”.

Mohd Radzi menyatakan bahawa adalah mustahak untuk mengembalikan pelajar ke sekolah lagi untuk kelas tatap muka setelah mereka lama berada di sana.

-Advertisement-

“Ini terutama untuk pelajar yang mungkin menghadapi masalah dengan kelas dalam talian kerana kekurangan peralatan komputer atau akses.

“Itulah sebabnya kami mengadakan perbincangan mendalam mengenai masalah ini untuk mencari jalan tengah, di mana kami dapat membawa pelajar kembali ke kelas tatap muka,” tambahnya.

Sekolah dijadualkan dibuka semula pada 3 Oktober secara berperingkat setelah ditutup pada bulan Jun sebagai tindak balas terhadap peningkatan kes Covid-19 pada masa itu.

Menjawab soalan Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling), Radzi mengatakan bahawa pelajar sekolah rendah yang ingin mendaftar di sekolah berasrama penuh tidak akan dinilai berdasarkan keputusan akademik mereka.

Katanya, pelajar akan dinilai melalui penilaian berasaskan sekolah berikutan penghapusan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) berpusat tahun ini.

Abdul Azeez telah menimbulkan kebimbangan bahawa pelajar luar bandar juga tidak akan berjaya dari segi akademik berbanding dengan rakan mereka di bawah sistem persekolahan yang baru. -The Capital Post