RUU355 untuk dibentangkan ke negeri-negeri sebelum dibentangkan di Dewan Rakyat, kata PM

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 22 SEP 2021 (The Capital Post)- Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Akta 355) akan disampaikan kepada negeri-negeri pada Persidangan Penyelarasan Undang-Undang Islam dan Sivil yang dijadualkan diadakan pada 12 hingga 14 Oktober sebelum pembentangannya di Dewan Rakyat, kata Datuk. Seri Ismail Sabri Yaakob.

-Advertisement-

Dalam jawapan bertulis parlimen, Perdana Menteri mengatakan sepanjang tahun 2020 dan 2021, kerajaan, melalui jawatankuasa teknikal Undang-undang Islam dan Sivil yang dibentuk oleh Majlis Raja-Raja di Majlis Nasional untuk Hal Ehwal Islam (MKI), mengadakan siri pertemuan untuk membincangkan RUU355 dari pelbagai aspek, terutama aspek perundangan dan perlembagaan, undang-undang dan hukum syarak (undang-undang Islam) sehingga RUU355 lebih komprehensif dan dapat memperkasakan Mahkamah Syariah.

“Apabila RUU355 dimuktamadkan, maka RUU kerajaan akan disampaikan kepada negara-negara pada Persidangan Penyelarasan Undang-undang Islam dan Sipil.

“Persidangan ini adalah salah satu dari beberapa bentuk rundingan dan perbincangan yang akan diadakan dengan negara-negara,” kata Perdana Menteri menjawab pertanyaan Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun), yang bertanya mengenai status terbaru RUU355 dengan kerajaan negeri.

-Advertisement-

RUU355 sebelum ini dibentangkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai rang undang-undang ahli persendirian untuk bacaan pertama pada 26 Mei 2016.

Rang Undang-Undang itu bertujuan untuk meningkatkan hukuman maksimum di Mahkamah Syariah hingga 30 tahun penjara, denda hingga RM100,000 dan 100 sebatan tongkat.

Hukuman yang dikenakan terhadap pesalah syariah dihukum penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan. -The Capital Post