Akta 446: Masa yang tidak tepat untuk meningkatkan denda bagi majikan, kata Saravanan

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 28 SEP 2021 (The Capital Post)- Ini bukan masa yang sesuai untuk meningkatkan denda terhadap majikan yang tidak mematuhi Akta Perumahan dan Kemudahan Minimum Pekerja 1990 (Akta 446), kata Datuk Seri M. Saravanan.

-Advertisement-

Menteri Sumber Manusia memberitahu Parlimen bahawa ini disebabkan oleh keadaan ekonomi semasa dan kekurangan tenaga kerja berikutan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan sejak tahun lalu.

Dia menambahkan bahawa jumlah orang asing yang menyumbang kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) juga menurun dari 1.8 juta menjadi 1.1 juta dalam satu tahun, menunjukkan bahawa negara itu menghadapi krisis kekurangan tenaga kerja.

“Tetapi pada masa ini, kami sudah mengenakan denda sebanyak RM50,000 untuk setiap pekerja kepada majikan yang tidak mematuhi undang-undang tersebut,” kata Saravanan. “Dalam keadaan seperti itu, saya rasa ini bukan masa yang sesuai untuk menambah denda , “tambahnya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Che Abdullah Mat Nawi (PN-PAS) semasa Waktu Pertanyaan Menteri. Che Abdullah telah bertanya sama ada kementerian akan mempertimbangkan untuk mengenakan denda yang lebih tinggi kerana banyak majikan masih belum mematuhi akta tersebut.

Di bawah akta tersebut, SOP termasuk melakukan latihan kebersihan dan pembasmian kuman di kawasan umum, menyediakan kemudahan mencuci dan membasmi kuman tangan, mengelakkan aktiviti berkumpulan dan memastikan jarak sosial sekurang-kurangnya 1m antara pekerja.

-Advertisement-

Sebelum ini, Akta 446 hanya meliputi sektor perlombongan dan ladang yang lebih besar daripada 8.09 hektar. Kini, diperluas untuk meliputi perumahan dan tempat tinggal bagi pekerja di semua sektor di seluruh Semenanjung Malaysia dan Labuan.

Sementara itu, Saravanan mengatakan 940 kertas siasatan dibuka terhadap majikan di pelbagai sektor antara Jun 2020 dan Ogos 2021.

“Sebanyak 618 notis kompaun juga dikeluarkan untuk pelbagai kesalahan, seperti tidak memenuhi standard minimum penginapan termasuk tempat tidur, tilam dan bantal untuk pekerja,” tambahnya. -The Capital Post