Beri perhatian isu ancaman keselamatan siber

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR: Tidak ada dasar keselamatan siber negara yang boleh digubal dan dilaksanakan dengan jayanya tanpa pendekatan kolaboratif, kata Perdana Menteri.

-Advertisement-

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pendekatan kolaboratif itu perlu membabitkan pelbagai pihak termasuk kerajaan, pihak industri, ahli akademik dan masyarakat sivil.

Katanya, pendekatan kolaboratif bukan sahaja menggalakkan perkongsian maklumat dan pengetahuan, malah ia mungkin menyediakan elemen paling penting yang diperlukan dalam persekitaran siber, elemen kepercayaan.

“Kita juga perlu sedar bahawa langkah perlindungan perlu diseimbangkan dengan kemudahan penggunaan. Langkah pemantauan dan pengesanan adalah penting, privasi perlu dipelihara,” katanya dalam ucapan pembukaan Pameran dan Persidangan Pertahanan dan Keselamatan Siber (CYDES) 2023, di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Anwar berkata, kepentingan keselamatan siber juga mendorong kerajaan menganjurkan CYDES 2023 bagi membabitkan diri dan membina kepercayaan.

Katanya, kepercayaan adalah penting dalam persekitaran digital, malah membina dan mengekalkan kepercayaan ialah usaha berterusan dan pendekatan dua hala.

“Kita perlu mempercayai bahawa penyedia teknologi membangunkan dan memperkenalkan teknologi tanpa sebarang agenda tersembunyi.

-Advertisement-

“Kami juga mahukan jaminan bahawa data yang mengalir dalam persekitaran digital mengekalkan integriti, kerahsiaan dan ketersediaannya kepada pengguna yang dibenarkan,” katanya.

Beliau berkata, landskap ancaman siber yang sentiasa berkembang memerlukan pendekatan proaktif dalam melengkapkan diri dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan.

Pembinaan keupayaan dalam keselamatan siber memerlukan membangunkan tenaga kerja mahir, meningkatkan kepakaran teknikal dan memupuk budaya kesedaran keselamatan siber.

“Ia memerlukan pelaburan dalam program pendidikan dan latihan yang memperkasakan individu dengan keupayaan untuk mengenal pasti, melindungi, mengesan, bertindak balas dan memulihkan ancaman siber dengan berkesan.

“Dengan memupuk kumpulan profesional keselamatan siber, kami mengukuhkan mekanisme pertahanan kami dan mewujudkan barisan yang hebat menentang musuh yang berpotensi,” katanya.

Beliau berharap CYDES 2023 akan menjadi platform penting, di mana kapasiti dan pembinaan keupayaan boleh terus dibina dan diperluaskan.

– The Star


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373