Seksyen 11 laluan Beruas-Taiping Selatan WCE dibuka hujung tahun ini

Estimate Reading Time: < 1 minute

IPOH: West Coast Expressway Sdn Bhd (WCESB) menyasarkan empat lagi seksyen Projek Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE) akan beroperasi hujung tahun ini.

-Advertisement-

Ketua Operasi Lebuh Raya WCE, Syed Muhd Naguib Syed Mohd, berkata ia membabitkan Seksyen SKVE, Banting, Assam Jawa dan Taiping Selatan.

Bagi pembinaan Seksyen 11 iaitu dari Beruas ke Taiping Selatan membabitkan laluan 35.5 kilometer (km) setakat ini sudah siap 88 peratus dan dijangka boleh beroperasi hujung tahun ini.

“Pembinaan kini membabitkan elemen kejuruteraan, tol, kerja-kerja pembinaan cerun dan kerja-kerja mekanikal,” katanya selepas sesi libat urus WCESB bersama media Perak hari ini.

Syed Muhd Naguib berkata oleh kerana laluan berkenaan yang turut melalui Hutan Simpan Bubu, WCE akan turut membina pembetung kekotak haiwan sebagai satu langkah untuk pemeliharaan alam sekitar dan ekosistem.

“Ini bagi membolehkan apa sahaja perhubungan antara haiwan-haiwan ini dapat dikekalkan susulan daripada pembinaan lebuh raya di kawasan itu,” katanya.

Bagi jajaran Perak, WCE merancang untuk membina empat kawasan Rehat dan Rawat (R&R) iaitu R&R Teluk Intan (utara dan selatan), R&R Sungai Wangi (selatan), R&R Ayer Tawar (utara) dan R&R Sg Nyior (utara dan selatan).

-Advertisement-

Jajaran itu juga akan menyediakan dua hab kemudahan mengecas kenderaan elektrik (EV) iaitu di Lekir dan Teluk Intan.

Sementara itu, Syed Muhd Naguib berkata jumlah kenderaan yang menggunakan WCE kini meningkat hingga 30 peratus iaitu 50,000 hingga 60,000 kenderaan sehari.

“Pada Aidilfitri baru-baru ini, aliran trafik mencapai jumlah tertinggi iaitu 100,000 kenderaan sehari dan 85,000 pada Aidiladha,” katanya.

Terdahulu, dilaporkan WCE bagi jajaran Selangor dan Perak dijangka siap secara sepenuhnya pada 2025.

Lebuh raya merentasi Selangor dan Perak sejauh 233km dibina di sepanjang pesisiran pantai barat Semenanjung dibina untuk kemudahan pengguna lebuh raya ke utara. – BERNAMA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309