HTAR melihat kemungkinan pengaruh anti-vax di hospital Covid-19 semasa, kematian

Estimate Reading Time: 3 minutes

KUALA LUMPUR (Bernama): Kes Covid-19 yang teruk di kalangan orang muda yang tidak divaksinasi adalah lebih banyak daripada kes di kalangan orang tua yang diberi vaksin, yang mungkin berkaitan dengan keraguan vaksin, kata doktor di sebuah hospital Covid-19 di Klang.

-Advertisement-

Ini berlaku kerana lebih daripada 55% daripada jumlah penduduk di Malaysia diberi vaksin sepenuhnya dan hampir 80% penduduk Lembah Klang telah menyelesaikan vaksinasi mereka.

Pakar perunding pakar perubatan kecemasan Dr Ahmad Tajuddin Mohamad Nor memberitahu Bernama mengenai dua pertiga pesakit COVID-19 yang dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di Klang berusia di bawah 60 tahun dan hampir semua belum diberi vaksin.

“Hampir semua orang (di bawah 60 tahun yang dirawat di rumah sakit) belum diberi vaksin. Masih ada kumpulan yang tidak mendapat vaksinasi,” katanya.

Dr Ahmad Tajuddin, yang juga ketua Jabatan Kecemasan dan Trauma di HTAR, mengatakan mereka mula memperhatikan trend pada permulaan gelombang keempat pada akhir bulan Jun.

Dia menambahkan bahawa pada waktu itu, mereka tidak menganggap keraguan vaksin adalah alasan utama status vaksinasi pesakit mereka kerana vaksinasi tidak begitu meluas ketika itu.

Namun, sekarang apabila vaksin Covid-19 lebih mudah tersedia melalui jalan masuk selama hampir dua bulan, dia mengesyaki keraguan vaksin memainkan peranan yang lebih besar.

“Orang pertengahan umur, yang lebih muda … sebahagian daripadanya diberi vaksin sebahagian (dengan) satu dos, atau akan hilang (vaksinasi) sama sekali,” katanya.

Skeptis vaksin, atau anti-vaksin seperti yang disebutnya, sekarang terdiri dari sebagian besar rawat inap dan kematian di negara-negara yang memulai vaksinasi lebih awal, seperti Amerika Syarikat dan Israel.

Baru-baru ini, satu kajian mengenai kemasukan ke hospital dan kadar kematian di kalangan Pusat Kawalan Penyakit AS yang tidak divaksin mendapati bahawa orang Amerika yang tidak divaksinasi 10 kali lebih mungkin untuk dimasukkan ke hospital dan 11 kali lebih mungkin mati daripada yang diberi vaksin.

Menurut Kementerian Kesihatan, jumlah yang tidak divaksinasi hampir 80% dari hospitalisasi di Malaysia ketika ini.

Dr Ahmad Tajuddin mengatakan status vaksinasi pesakit telah memberi kesan yang signifikan terhadap hasil pesakit di HTAR.

“Kami perhatikan perbezaan yang ketara. Sekiranya anda diberi vaksin, sangat tidak mungkin anda akan menjadi lebih teruk lagi,” katanya.

“Sekiranya anda (tidak divaksinasi dan) menunjukkan diri anda dalam tahap yang lebih teruk, anda mungkin merosot dengan cepat. Oleh itu, jika anda masuk ke Tahap 4 – seseorang yang bergantung pada oksigen – dan anda tidak diberi vaksin, itu adalah warna merah bendera untuk kita. “

Dia menambah bahawa semua kes COVID-19 yang diterima hospital mempunyai sekurang-kurangnya satu komorbiditi.

-Advertisement-

Pengarah HTAR, Dr Zulkarnain Mohd Rawi mengesahkan trend itu, dengan menganggarkan 70% kemasukan tidak dibuat vaksin. Dia mengatakan bahawa kira-kira 80% kematian berlaku di kalangan yang tidak divaksinasi, walaupun dia tidak menentukan kumpulan umur.

Dia juga mengatakan bahawa banyak pesakit muda yang mengalami masalah yang teruk juga mempunyai diabetes yang tidak dapat dikesan sebelum dimasukkan ke hospital.

“Yang lebih muda … mereka mempunyai komorbiditi, kegemukan, diabetes dan tidak pernah menjalani pemeriksaan perubatan. Ketika mereka dimasukkan ke hospital, ketika itulah kami mendapat tahu bahawa mereka menghidap diabetes,” katanya.

Dr Ahmad Tajuddin mengatakan bahawa dia percaya beberapa orang dalam kumpulan usia yang lebih muda mungkin memutuskan untuk tidak mendapatkan vaksin dengan berfikir bahawa mereka mempunyai perlindungan yang cukup terhadap virus baru.

“Saya rasa ingatan itu (Covid-19) bermula sebagai penyakit orang tua atau mereka yang mempunyai keadaan perubatan. Saya rasa mungkin itu memberi jaminan keselamatan palsu kepada yang lebih muda,” katanya.

Dia mengatakan bahawa orang muda juga lebih cenderung keluar lebih kerap dan tidak mematuhi garis panduan pencegahan.

Menurut data Kementerian Kesihatan, sekitar 6% penduduk di Malaysia atau 1.46 juta orang belum mendaftar untuk vaksinasi.

Semua orang dewasa yang berdaftar telah menerima sekurang-kurangnya satu dos tanpa menunggu dos pertama mereka.

Mereka yang tidak mendaftar untuk vaksin termasuk skeptis vaksin diehard atau orang yang tidak dapat mengatasi halangan akses, baik itu teknikal atau geografi.

Dibantu oleh kumpulan bukan kerajaan termasuk Mercy Malaysia, Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia dan Imaret, Kementerian Kesihatan telah berusaha untuk menjangkau mereka yang mungkin mempunyai masalah dalam mengakses vaksin, seperti di luar bandar dan pekerja migran.

“Pendaftaran bukanlah prasyarat untuk vaksinasi. Vaksinasi masuk dibuka di kebanyakan tempat di seluruh Malaysia. Tambahan pula, terdapat banyak usaha jangkauan (yang melibatkan setiap cara yang kami miliki – helikopter, kapal, anda namakannya) untuk memvaksinasi secara digital, “Tweet Dr Mahesh Appannan, ketua data di Pusat Kesiapsiagaan dan Respons Krisis (CPRC) sebagai respons kepada pertanyaan Ahli Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming.

Anti-penyewa dipercayai sebahagian kecil penduduk. Namun, itu tidak menghalangi mereka untuk berkongsi maklumat yang salah dan secara aktif berusaha untuk mencegah orang agar tidak mendapat perhatian di media sosial.

Ada juga yang menjual sijil pemvaksinan digital palsu kepada mereka yang tidak diberi vaksin untuk membolehkan mereka makan di restoran, pergi ke pawagam dan, dalam kes tertentu, melakukan perjalanan ke luar negara.

Pakar kesihatan awam dan kumpulan pengusaha telah menyuarakan sokongan terhadap mandat vaksin di masa depan sekiranya cukup banyak penduduk yang menolak untuk mendapat vaksin walaupun ada upaya yang dilakukan. -BERNAMA -BH


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279