Kerajaan merangka pindaan RU355, kata PM

Estimate Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA, 17 SEP 2021 (The Capital Post)– Putrajaya kini sedang membuat pindaan terhadap Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Akta 355) untuk meningkatkan kuasa Mahkamah Syariah, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Sepanjang tahun 2020 dan 2021, pemerintah, melalui jawatankuasa teknikal undang-undang Islam dan Sivil oleh Majlis Raja-Raja di Majlis Nasional untuk Hal Ehwal Islam (MKI), mengadakan beberapa siri pertemuan untuk membincangkan RU355 dalam berbagai aspek, terutama aspek perundangan, bil dan hukum syarak (undang-undang Islam) supaya RU355 lebih komprehensif dan mampu memperkasakan Mahkamah Syariah.

“Setelah RU355 diselesaikan, itu akan dibentangkan ke negara-negara dalam Persidangan Penyelarasan Undang-undang Islam dan Sipil.”

Ismail Sabri menjawab Khalid Abdul Samad (PH-Shah Alam) dalam jawapan bertulis Parlimen bertarikh 14 September, yang meminta Perdana Menteri menyatakan rancangan pemerintah dalam memberi kuasa kepada Mahkamah Syariah.

Ismail Sabri berkata, pemerintah selalu mengambil langkah untuk memperkasakan dan meningkatkan kedudukan Mahkamah Syariah sehingga mempunyai kuasa yang sama dengan mahkamah sivil.

Ismail Sabri juga mengatakan antara langkah yang diambil untuk menaik taraf Mahkamah Syariah termasuk membentuk jawatankuasa untuk mengkaji dan menggubal Akta Mahkamah Syariah (Wilayah Persekutuan) 2022 (Rang Undang-Undang Mahkamah).

“Memberdayakan Mahkamah Syariah merangkumi beberapa aspek penting seperti meningkatkan kompetensi hakim syarie, pendakwa syarie dan pegawai penguatkuasa agama, meningkatkan aspek pentadbiran dan infrastruktur Mahkamah Syariah, pindaan terhadap undang-undang syariah yang ada dan merampingkan undang-undang syariah.”

RU355 sebelum ini dibentangkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai rang undang-undang ahli persendirian untuk bacaan pertama pada 26 Mei 2016.

Rang undang-undang tersebut bertujuan untuk meningkatkan hukuman maksimum di Mahkamah Syariah hingga penjara 30 tahun, denda RM100,000 dan sebatan 100 kali.

Hukuman yang dikenakan terhadap pesalah syariah dihukum penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan. -The Capital Post

 

-Advertisement-

-Advertisement-