Khairy: Sabah akan mula mengimunisasi remaja pada bulan Oktober setelah imuniti kawanan dewasa dicapai.

Estimate Reading Time: < 1 minute

KOTA KINABALU, 6 SEP 2021 (The Capital Post)- Sabah dijangka akan mula memberi vaksin pada remaja sekitar akhir Oktober setelah sasaran imuniti kawanan dewasa tercapai, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

-Advertisement-

Setelah mempengerusikan bersama mesyuarat Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) peringkat negeri dengan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor pada hari Isnin (6 Sept), dia mengatakan bahawa Kerajaan Persekutuan komited untuk menghantar Sabah 2.89 juta dos vaksin Covid-19 ini bulan.

“Dengan penghantaran ini, kami yakin Sabah akan dapat meningkatkan kadar harian hingga 60,000 hingga 70,000 sehari.

“Kami masih mempertahankan sasaran 60% populasi dewasa untuk diimunisasi sepenuhnya pada akhir September, dan 80% pada akhir Oktober.

-Advertisement-

“Sebaik sahaja kita mencapai sasaran populasi orang dewasa, atau hampir 80% pada bulan Oktober, saya telah memberitahu Menteri Besar bahawa kita dapat mulai memvaksinasi remaja di Sabah,” katanya pada sidang media selepas pertemuan itu.

Dia juga mengumumkan bahawa kementeriannya telah mengirim 480 silinder oksigen, 24 karton pengatur oksigen dan lima karton ubat Covid-19 untuk tiba di Sabah pada hari Selasa (7 September) untuk membantu mengurangkan keadaan Covid-19 di sini. -The Capital Post