KPI Menteri Undang-Undang merangkumi pembentangan Bil pada MA63, had jangka PM, Undi18

Estimate Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA, 29 SEP 2021 (The Capital Post)- Proses untuk membenarkan pembentangan Rang Undang-Undang mengenai inisiatif utama kerajaan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) akan berada dalam petunjuk prestasi utama 100 hari Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

-Advertisement-

Empat bidang tumpuan adalah menyelesaikan proses untuk membuat Rang Undang-Undang pembatasan tempoh Perdana Menteri hingga 10 tahun; untuk menyelesaikan proses untuk mengemukakan RUU untuk membolehkan pelantikan timbalan Speaker Dewan Rakyat ketiga; dan untuk menyelesaikan proses untuk mengemukakan beberapa Rang Undang-Undang yang kritikal untuk melihat hak-hak orang di Sabah dan Sarawak di bawah MA63.

Inisiatif keempat adalah untuk mempermudah proses yang terlibat dalam pelaksanaan Undi 18 dan pendaftaran pemilih automatik.

Wan Junaidi, yang merupakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap undang-undang dan Parlimen, mengatakan bahawa dia telah menyampaikan KPI kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Saya telah mendapat persetujuan untuk melaksanakan rancangan itu,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Rabu (29 Sept).

“Inisiatif transformasi yang akan kita laksanakan tidaklah mudah. Ini melibatkan beberapa proses termasuk mengubah undang-undang yang ada, menjalankan kajian, serta melibatkan diri dengan anggota Parlimen dan pihak berkepentingan lain.

-Advertisement-

“Namun, kami telah menyusun rancangan pelaksanaan yang komprehensif untuk ini dan dengan bantuan pihak penting lain, seperti Jabatan Peguam Negara (AGC), saya optimis kami dapat mencapai sasaran kami,” katanya.

Wan Junaidi juga mengatakan inisiatif transformasi utama lain adalah pada proses untuk menghasilkan rang undang-undang mengenai melompat parti.

Namun, kerana ia melibatkan proses yang membosankan, dan memerlukan sokongan penuh dari AGC, tugas ini memerlukan lebih banyak masa untuk diselesaikan, jelasnya.

“Pemerintah tetap berkomitmen untuk menerapkan undang-undang tentang hopping anti-partai. Namun, ini bukan sesuatu yang dapat dilakukan dengan tergesa-gesa.

“Kami memerlukan lebih banyak masa sehingga kami dapat melakukan lebih banyak kajian mengenai hal tersebut serta keterlibatan dengan anggota Parlimen dan pihak berkepentingan lain,” tambahnya. -The Capital Post