Mahkamah Tinggi tolak permohonan Zuraida untuk isytihar Presiden PBM

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini menolak permohonan bekas Ahli Parlimen Ampang, Datuk Zuraida Kamaruddin untuk mendapatkan kebenaran memulakan prosiding semakan kehakiman bagi perisytiharan Presiden Parti Bangsa Malaysia (PBM) yang sah.

-Advertisement-

Hakim Datuk Amarjeet Singh menolak permohonan Zuraida dengan alasan mahkamah tidak boleh membuat apa-apa inkuiri terhadap hal ehwal dalaman parti berdasarkan Seksyen 18 C Akta Pertubuhan 1966.

Berdasarkan seksyen itu juga, beliau berkata, mahkamah turut terikat dengan keputusan yang dibuat oleh mahkamah yang lebih tinggi.

Pada April lalu, Pejabat Peguam Negara membantah permohonan kebenaran Zuraida dengan alasan Seksyen 18 C Akta Pertubuhan menetapkan bahawa keputusan membabitkan parti adalah muktamad dan tidak boleh dicabar, dirayu atau dipersoalkan di mahkamah.

Zuraida, 65, memfailkan permohonan kebenaran itu pada 24 Mac lalu dengan menamakan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) sebagai responden tunggal, dengan memohon pengisytiharan bahawa tindakan RoS mengekalkan Datuk Larry Soon @ Larry Sng Wei Shen sebagai Presiden PBM adalah tidak sah.

Beliau juga memohon perintah mandamus untuk mengarahkan RoS mengiktiraf beliau sebagai presiden PBM berkuat kuasa 7 Oktober 2022.

-Advertisement-

Dalam afidavit sokongannya, Zuraida berkata, beliau menerima surat daripada PBM pada 27 Oktober 2022, memaklumkan pelantikannya sebagai presiden PBM.

Bagaimanapun, Zuraida berkata, beliau menerima surat daripada parti itu bertarikh 19 Disember tahun lalu yang menyatakan Soon mengisytiharkan dirinya sebagai presiden PBM dan menggantung keahliannya (Zuraida).

Bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu berkata beliau mengetahui mengenai pemecatannya daripada PBM melalui portal berita The Star pada 27 Disember 2022, namun tidak pernah menerima sebarang notis, surat atau makluman daripada parti itu mengenai pemecatannya.

– Berita Harian


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373