Majikan harus Bayar Gaji Penuh untuk semua pekerja yang bekerja dari rumah semasa CMCO

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 23 Oktober 2020 (The Capital Post) – “Majikan harus membayar gaji penuh semua pekerja dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (CMCO).” kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan.

-Advertisement-

Beliau juga menegaskan bahawa majikan juga tidak dibenarkan memaksa pekerja menggunakan cuti tahunan atau cuti tanpa gaji mereka dalam tempoh ini.

Perkara ini dinyatakan dalam satu kenyataan hari semalam berikutan pengumuman oleh Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 20 Oktober dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri pada 21 Oktober bahawa pekerja di kawasan yang ditempatkan di bawah CMCO harus bekerja dari rumah dengan pasti keadaan di tempat.

“Ini sejajar dengan perintah dan pernyataan yang dikeluarkan oleh kementerian semasa Perintah Kawalan Pergerakan pada bulan Mac,” katanya.

-Advertisement-

Datuk Seri M. Saravanan berharap majikan dapat berbincang dengan pekerja mereka mengenai kelancaran urusan syarikat demi kebaikan bersama dalam mengurus pentadbiran dan operasi syarikat masing- masing.

“Untuk pertanyaan lebih lanjut, orang ramai boleh menghubungi Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) di talian 03-8886 2352 / 03-8886 2409 / 03-8888 9111,” tambahnya.

Kerja kerajaan dari perintah rumah berlaku di tengah meningkatnya kes positif Covid-19 di Lembah Klang dan Sabah. – The Capital Post


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373