Muhyiddin: Malaysia dan Singapura saling mengiktiraf sijil vaksinasi sebagai bagian dari langkah membuka semula sempadan

Estimate Reading Time: < 1 minute

PAGOH, 24 SEP 2021 (The Capital Post)- Malaysia dan Singapura akan saling mengenali sijil vaksinasi untuk membolehkan pergerakan antara kedua-dua negara, kata Pengerusi Majlis Pemulihan Nasional (NRC) Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dia mengatakan bahawa dia telah menghubungi Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong baru-baru ini dan mereka membincangkan pentingnya membuka semula sempadan ke kedua negara.

“Lee setuju tetapi dengan situasi dan vaksinasi Covid-19 di Malaysia dan Singapura yang belum selesai, dia sedikit berhati-hati.

“Namun, hubungan antara negara kita sangat erat, termasuk untuk urusan perniagaan harian. Ketika perbatasan tidak dapat dibuka, itu menjadi masalah besar, ”tambahnya.

Muhyiddin, yang juga presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), memberitahu perkara ini kepada media setelah mempengerusikan mesyuarat Johor Bersatu di ibu pejabat bahagian Pagoh di sini pada hari Jumaat (24 Sept).

Bekas perdana menteri itu menambah bahawa buat masa ini, hanya lori dan treler yang dibenarkan menggunakan Tambak dan Tautan Kedua sekiranya pemandu dan pembantu telah diberi vaksin di Singapura.

Dia mengatakan antara perkara yang perlu diperhatikan di mana pembukaan semula perbatasan adalah termasuk mendapatkan persetujuan Singapura dan mendapatkan kadar vaksinasi ke peratusan yang lebih tinggi.

“Kami juga akan saling mengenali sijil vaksinasi satu sama lain untuk membolehkan pergerakan antara Malaysia dan Singapura,” tambahnya.

Muyhiddin, yang juga anggota parlemen Pagoh, menambahkan bahwa pembukaan kembali perbatasan, perjalanan antar wilayah dan antar negara selalu dibesarkan oleh pemerintah pada pertemuan di setiap tingkat dan bertujuan untuk memasukkan pelancong asing dan juga warga negara.

“Kami akan menganalisis data dan sains serta mendapatkan pandangan dari pakar termasuk dari Kementerian Kesehatan, dan mempertimbangkan masalah keselamatan perbatasan, di bawah Kementerian Dalam Negeri.

“Semua ini akan dipertimbangkan tetapi yang pasti adalah, setelah vaksinasi meningkat (kadar) dan negara menjadi jauh lebih selamat, semua perbatasan di sekitar dan di Malaysia akan dibuka,” tambahnya. -The Capital Post

 

-Advertisement-

-Advertisement-