Penurunan besar program bantuan sosial

Estimate Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA, 24 SEP 2021 (The Capital Post)- Malaysia mempunyai lebih dari seratus program bantuan sosial yang meningkat jumlahnya dalam satu dekad terakhir, namun jumlah yang dibelanjakan oleh kerajaan untuk program tersebut telah menurun sekitar RM20 bilion antara tahun 2012 dan 2020.

-Advertisement-

Ini dinyatakan oleh Khazanah Research Institute (KRI), yang mengatakan banyak rakyat Malaysia yang layak telah mengalami keretakan akibat jurang sistem perlindungan sosial nasional.

Dalam laporan terbarunya tentang “Membangun Ketahanan: Menuju Perlindungan Sosial Inklusif di Malaysia”, KRI meminta agar reformasi segera dan bertahap dilakukan.

Pakaian penyelidikan mengatakan bahawa program bantuan sosial yang paling banyak di Malaysia, seperti pemindahan wang tunai, terus menjadi penyangga jangka pendek, tidak mempunyai komitmen kewangan yang sah dan mampan.

Ini telah menghasilkan program yang tidak berkelanjutan, di antaranya banyak yang kecil dan berpecah-pecah, sering kali dengan faedah yang tidak teratur dan tidak mencukupi.

Laporan itu menunjukkan bahawa jumlah program bantuan sosial dan subsidi persekutuan telah meningkat kepada 137 pada tahun 2020 dari 95 pada tahun 2012, tidak merangkumi pelbagai skema ad-hoc baru untuk memerangi kesan Covid-19.

Walaupun program seperti ini telah berkembang, jumlah perbelanjaan telah menurun dari RM45.5 bilion pada tahun 2012 menjadi RM25.5 bilion pada tahun 2020, walaupun jumlah anggaran nasional yang terus meningkat.

Bercakap pada pelancaran laporan semalam, ketua KRI Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (di bawah) mengatakan bahawa ini adalah masa yang tepat untuk model perlindungan sosial semasa dikonfigurasikan semula dalam persiapan untuk masa depan yang lebih mudah berubah dan mencabar, kerana trend yang muncul seperti populasi pesat pasaran buruh yang semakin tua dan lemah.

“Cabaran ini, jika tidak ditangani, akan membatasi kemampuan negara untuk menjamin kesejahteraan rakyat Malaysia di masa depan.

“Institusi keselamatan sosial, seperti Perkeso dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, telah menunjukkan ketangkasan dan kepantasan yang besar dalam memberikan bantuan semasa krisis semasa.

“Namun, cakupan skema ini, yang bersifat penyumbang, hanya terbatas pada pekerja yang bekerja secara formal,” katanya.

-Advertisement-

KRI mengesyorkan Malaysia untuk beralih dari model amal kemiskinan ke pendekatan kitaran hidup yang lebih inklusif yang memandang ke depan dalam mencegah kemiskinan dan menangani kerentanan.

“Dalam model ini, kebijakan dirancang untuk menyediakan dasar perlindungan sosial sepanjang masa hidup seseorang.

“Kajian sebelumnya oleh KRI menunjukkan bahawa kebijakan perlindungan sosial akan menjadi masalah bagi sekurang-kurangnya 70% isi rumah, kerana mereka rentan terjerumus ke dalam kemiskinan akibat kejutan yang tidak dijangka dan banyak yang menghadapi pertukaran dalam penggunaannya,” katanya.

Dalam laporan terbaru yang dilancarkan semalam, KRI menyoroti lima cadangan dasar utama untuk membina sistem perlindungan sosial yang lebih baik. Cadangannya adalah:

> Melabur dalam skim faedah kanak-kanak sejagat;

> Memperluas keselamatan sosial kepada semua individu usia bekerja;

> Menetapkan pencen insurans sosial untuk usia tua;

> Pengenalan strategi pembiayaan dan realisasi progresif; dan

> Membangun institusi keselamatan sosial nasional dan pendaftaran bersatu. -The Capital Post