SPRM akan melakukan penguatkuasaan

Estimate Reading Time: 3 minutes

KUALA LUMPUR, 1 OKT 2021 (The Capital Post)- Membanteras rasuah bukanlah tanggungjawab Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tetapi terdapat terlalu banyak ketergantungan terhadap suruhanjaya itu.

-Advertisement-

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki mengatakan ketergantungan ini menonjol dalam fungsi paling asas termasuk penulisan laporan, di mana pihak-pihak yang pegawai-pegawainya telah ditangkap atas kesalahan selalu menunggu laporan rasmi dari SPRM.

“Mereka selalu menunggu laporan kami walaupun semua entiti ini mempunyai unit integriti mereka sendiri yang semestinya mengusahakan laporan selari mereka sendiri. Laporan ini yang menyenaraikan penemuan dan cadangan siasatan mereka sendiri sangat penting untuk menyelesaikan masalah, sistem atau prosedur sehingga tidak ada pegawai lain yang memanfaatkan kekurangan kewaspadaan lagi. “

Semasa wawancara khas dengan New Straits Times untuk memperingati ulang tahun ke-54 suruhanjaya yang bertemakan ‘Semarakkan Integriti, Rasuah Diperangi’, Azam berkata, penghinaan SPRM bukan menunjukkan kehebatan atau menjatuhkan hukuman tinggi kepada individu yang melangkah keluar dari garis, tetapi itu adalah peringatan. untuk memasang celah dalam sistem pentadbiran awam.

Dia menggunakan kartel projek yang menipu di mana tender yang diberikan selalu kelihatan di atas dengan semua syarat dan prosedur dipenuhi.

Namun, Azam berkata, proses ini dimanipulasi oleh beberapa pihak untuk menyapu atau menguasai sejumlah projek di bawah jabatan yang sama.

Melangkah ke depan, dia mengatakan bahawa penyumbang rasuah nasional dapat mengekang praktik ini sekali dan selamanya dengan pengenalan undang-undang pemilikan benefisiari yang mengkriminalkan semua pemegang kepentingan dalam firma.

“Perundangan ini berarti semua pihak yang mempunyai kepentingan dan proksi mereka harus diungkapkan dan mereka dapat didakwa berdasarkan undang-undang jenayah. Ini dapat menghentikan kartel kerana saat ini tidak ada undang-undang khusus yang menargetkan mereka.”

Dia selanjutnya mengatakan bahawa suruhanjaya itu sekarang berada di jalan untuk membantu negara mengurangi kebocoran dana pembayar pajak dan dengan itu operasi mereka berkisar pada sektor perolehan, penguatkuasaan dan kes-kes berprofil tinggi.

Azam berkata, kes-kes lain masih disiasat, tetapi sebahagian besar fokus komisi menumpukan kepada ketiga-tiga bidang ini kerana kes-kes seperti itu memberi kesan lebih tinggi kepada masyarakat kerana melibatkan dana awam.

“Wang pembayar cukai harus diuruskan dengan baik dan jika tidak dikesan insiden penyelewengan, penggelapan dan penyalahgunaan kuasa ini boleh menyebabkan kerugian besar kepada negara. Oleh itu, pergeseran SPRM dan penguatkuasaan yang berat harus dibenarkan agar dana tersebut tidak hilang begitu sahaja.”

Azam juga mengatakan bahawa SPRM secara khusus melatih senjata mereka mengenai rasuah dalam perkhidmatan awam, yang sangat ketara di ketiga bidang ini.

Dia mengatakan bahawa komisi telah mengubah permainannya untuk menganalisis secara menyeluruh setiap laporan yang diterima sebelum memukul suspek dan telah menghasilkan hasil dalam menangkap ikan besar dalam perkhidmatan awam yang telah menggunakan posisi mereka untuk membariskan saku mereka.

-Advertisement-

“Kami biasa menyerang sebaik sahaja mendapat laporan ini. Namun, tongkat ini sangat cerdik dan sukar dilacak. Sekarang dengan kami membuat liputan luas dengan menganalisis kes secara diam-diam di belakang tabir, mereka tidak berjaga-jaga dan kami memiliki kelebihan menangkap mereka tidak berjaga-jaga. “

Dia mengatakan bahawa siasatan mereka mendapati bahawa ikan besar ini biasanya melewati jari pegawai penguat kuasa kerana “semakin tinggi profil semakin besar perlindungan dan pengaruhnya, yang kondusif bagi pihak-pihak untuk membentuk dan mengoperasikan kartel dan sindiket yang berkembang pesat”.

Dia mengatakan inilah sebab mengapa SPRM mengubah modus operandi dengan menganalisis kes-kes terlebih dahulu sebelum memberitahukan bahawa kegiatan ini kini berada di radar suruhanjaya.

“Inilah sebabnya mengapa kita melihat pegawai negeri Jusa C dan Jusa B mulai tertangkap sekarang. Sepuluh tahun sebelum ini mungkin tidak terjadi, tetapi sekarang dengan usaha kita menangani kes-kes ini dapat diungkap.”

Ketika ditanya bagaimana pengedar rasuah menangani konflik kepentingan ketika menyiasat kes terhadap pegawai mereka sendiri, Azam mengatakan dia tidak akan melakukannya

berkompromi dengan mana-mana pihak termasuk jika tuduhan dikenakan terhadap anak-anaknya sendiri.

Mengenai undang-undang yang berkaitan dengan pendanaan politik, dia menekankan sudah saatnya diperkenalkan di Malaysia.

Dia mengatakan bahawa laporan mengenai amalan meragukan dalam budaya pembiayaan politik yang didefinisikan secara luas tidak dapat diselidiki secara berkesan kerana tidak ada undang-undang yang mengatur praktik di negara ini.

“Tidak ada kejelasan mengenai apa itu rasuah dan apa itu pembiayaan politik kerana ini adalah celah utama yang dimanfaatkan.”

Azam mengatakan bahawa amalan seperti itu dianggap sebagai rasuah tetapi kes yang diajukan di mahkamah telah ditolak kerana pembiayaan politik diterima sebagai sesuatu yang tidak didefinisikan sebagai jenayah di bawah undang-undang.

Dia mengatakan bahawa rancangan undang-undang telah dilakukan oleh Pusat Nasional untuk Tata Kelola, Integriti dan Pencegahan Rasuah, tetapi itu sedang dalam proses sedang berlangsung ketika pertemuan yang dihadiri oleh komisi baru-baru ini mendapati bahawa banyak aspek kerangka undang-undang perlu diperincikan dan diperkukuhkan.

Namun, Azam mengatakan, setelah disiapkan, draf tersebut akan dibawa ke jawatankuasa khas kabinet yang ditugaskan untuk menangani masalah-masalah antirasuah. -The Capital Post