TikTok Malaysia tak benar iklan politik

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 1 Mac 2023 (The Capital Post): TikTok Malaysia tidak membenarkan sebarang iklan politik di platform media sosial berkenaan.

-Advertisement-

Sehubungan itu, Ketua Dasar Awamnya, Hafizin Tajudin, menafikan sekeras-kerasnya dakwaan bahawa platform itu membantu mempromosi kandungan video sebuah parti politik sehingga tular dan meraih jutaan tontonan.

Beliau menegaskan, pihaknya tidak membenarkan sebarang iklan berbayar yang mempromosi atau menentang calon semasa pilihan raya, kerajaan, pemimpin semasa, parti politik atau kumpulan atau isu di peringkat Persekutuan, negeri atau tempatan.

“Ia diperkukuhkan lagi melalui perubahan dalam dasar akaun kerajaan, ahli politik dan parti politik (GPPPA) yang dilaksanakan tahun lalu,” katanya dalam satu kenyataan.

Kelmarin, seorang pemilik akaun Twitter berkongsi satu video yang mendakwa moderator TikTok boleh membantu menjadikan sesuatu kandungan video tular selain terdapat bekas pekerja di TikTok yang juga ahli sebuah parti politik.

Hafizin menjelaskan, pihaknya hanya mempromosi sebahagian kecil video untuk membantu mempelbagaikan pengalaman kandungan serta memperkenalkan selebriti dan pencipta baharu dalam komuniti TikTok.

Mengenai bekas pekerja yang berkhidmat sebagai penyederhana kandungan di TikTok Malaysia, Hafizin berkata, mereka tidak mempunyai sebarang kuasa atau akses kepada sebarang bentuk alat promosi untuk kandungan.

“Kami mempunyai sistem jaminan kualiti yang kuat untuk memastikan bahawa pendapat politik atau peribadi pekerja kami tidak menjejaskan kualiti dan etika kerja mereka, termasuk ketika melaksanakan tugas penyederhanaan kandungan.

-Advertisement-

“Keputusan penyederhanaan kandungan TikTok adalah berdasarkan satu set garis panduan komuniti yang ditakrifkan dengan jelas dan mempunyai lapisan semak dan imbang.

“Ia termasuk jaminan kualiti dan penyemak fakta pihak ketiga untuk menegakkan keselamatan dan memastikan keadilan secara sederhana,” katanya.

Katanya lagi, TikTok menangani kandungan dan tingkah laku yang melanggar garis panduan komuniti mereka melalui gabungan dasar, teknologi dan kesederhanaan.

“Kami menyederhanakan semua kandungan, termasuk ekspresi politik secara neutral berdasarkan garis panduan komuniti kami dan akan mengambil tindakan mengalih keluar atau menjadikannya tidak layak bagi suapan ‘Untuk Anda’ jika didapati melanggar garis panduan komuniti kami.

“Kami tetap komited kepada misi TikTok untuk menyediakan pengalaman yang selamat dan positif kepada ahli komuniti kami berhubung dan berkongsi kreativiti mereka,” katanya.

-BH

(The Capital Post)


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373