Top Glove untuk meneruskan eksport ke AS, dibebaskan dari larangan ‘kerja paksa’ oleh Cukai dan Perlindungan Sempadan

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 10 SEP 2021 (The Capital Post)- Perlindungan Kastam dan Sempadan Amerika Syarikat (CBP) telah melepaskan pembuat sarung tangan getah Top Glove Corporation untuk terus mengeksport dan menjual sarung tangannya ke negara itu.

-Advertisement-

Dalam satu kenyataan, Top Glove mengatakan bahawa ini berlaku berikutan pengubahsuaian penemuan yang dilakukan oleh CBP, sambil menambah bahawa sarung tangan pakai syarikat akan diterima di semua pelabuhan masuk AS dari 10 September dan seterusnya.

“Top Glove ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada CBP kerana responsifnya dalam pengubahsuaian Penemuan. Top Glove juga ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia dan pihak berkepentingan yang dihargai syarikat atas sokongan dan pemahaman mereka dalam perkara ini.

“Top Glove tetap komited untuk kesihatan, keselamatan dan kesejahteraan rakyatnya. Syarikat akan terus bekerja keras dan pintar untuk menjadi peneraju industri di bidang ini dan memenuhi harapan para pemegang kepentingannya yang semakin meningkat, ”kata Top Glove.

Dalam dokumen yang disertakan oleh CBP AS, agensi itu mengatakan bahawa penemuannya menunjukkan bahawa Top Glove tidak lagi melanggar Seksyen 307 Akta Tarif tahun 1930.

“Pada 29 Mac 2021, Pabean dan Perlindungan Sempadan AS (CBP), dengan persetujuan Sekretaris Keamanan Dalam Negeri, mengeluarkan Penemuan bahawa sarung tangan sekali pakai tertentu, dilombong, dihasilkan, atau dihasilkan di Malaysia oleh Top Glove Corporation Bhd dengan penggunaan tahanan, kerja paksa, atau buruh tanpa izin, dan sedang, atau kemungkinan besar, diimport ke Amerika Syarikat.

-Advertisement-

“CBP sekarang telah menentukan, berdasarkan informasi tambahan, bahawa barang dagangan tersebut tidak lagi, atau kemungkinan akan, diimport ke Amerika Serikat yang melanggar seksyen 307 Akta Tarif 1930, seperti yang diubah,” kata AnnMarie Highsmith, Penolong Pesuruhjaya Eksekutif Pejabat Perdagangan.

Pada tahun lalu, CBP melarang import AS dari tiga syarikat Malaysia kerana disyaki pekerja paksa: Top Glove, pengeluar sarung tangan lateks terbesar di dunia, dan dua pengeluar minyak sawit teratas.

Top Glove mengatakan pada bulan April bahawa ia telah menyelesaikan semua petunjuk pekerja paksa yang terdapat di kilangnya. Tetapi larangan itu tetap berlaku, dan agensi itu pada bulan Mei merampas dua penghantaran produk Top Glove yang memasuki Amerika Syarikat.

Reuters melaporkan bahawa Kanada juga sedang menyiasat tuduhan pekerja paksa di industri pembuatan minyak sawit dan sarung tangan Malaysia. -The Capital Post


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373