Gariskan strategi untuk bergerak ke fasa endemik, kata KJ

Estimate Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA, 10 SEP 2021 (The Capital Post)- Kementerian kesihatan mesti menggariskan strateginya untuk beralih dari pandemi Covid-19 ke fasa endemik, kata Gabungan Kesihatan Malaysia.

-Advertisement-

Dalam sebuah pernyataan, pihaknya mengatakan, mengendalikan penularan virus, program vaksinasi rutin, pengujian yang efisien, dan meningkatkan kemampuan penjagaan kesihatan, adalah antara bidang yang memerlukan pergeseran kebijakan yang jelas untuk memperlakukan Covid-19 “sebagai bagian dari kehidupan sehari-hari di Malaysia”.

Sekiranya sistem kesihatan tidak diperkuat, ia mengatakan perlu berhati-hati dalam melabelkan virus sebagai endemik.

“Jika tidak, kita mengambil risiko penduduk yang berpuas hati atau pentadbiran awam yang berhenti memberi tumpuan kepada Covid-19.”

Ia juga mendesak menteri kesihatan Khairy Jamaluddin untuk berjumpa dengan penasihat dan rakan kesihatan, terutama dari kalangan pakar kesihatan di luar kementerian.

Rakan kongsi bukan kementerian ini, katanya, harus dilekatkan dalam proses pembuatan keputusan dan pelaksanaan, dan bukannya diajak berkonsultasi secara ad hoc.

“Model kerja yang baik adalah Pasukan Petugas Lembah Klang Besar.” Pasukan petugas, menurut laporan, diharapkan akan dibubarkan seawal minggu depan.

Gabungan itu terus mengatakan bahawa ketika menyambut KPI 100 hari yang ditetapkan oleh Khairy, negara berada di tengah-tengah wabah yang mengamuk dan beberapa langkah segera mesti diambil sebelum tanda 100 hari.

-Advertisement-

Oleh itu, mereka mencadangkan agar Khairy menyetujui satu set KPI bertahap – yang harus dipublikasikan – yang akan dicapai dalam 30, 60, dan 90 hari, bersama dengan pakar dari dalam dan luar kementerian.

KPI bertahap ini, kata kumpulan itu, mesti dipublikasikan untuk kebertanggungjawaban, dan juga untuk menyatukan seluruh Malaysia untuk mencapai KPI bersama.

“Kita sekarang harus menebus sedikit masa yang hilang kerana ketidakstabilan politik selama 18 bulan terakhir.”

Awal bulan ini, Khairy mengatakan Malaysia dijangka beralih dari pandemi Covid-19 ke fasa endemik pada akhir Oktober.

Dia mengatakan langkah itu sejajar dengan sasaran pemerintah untuk memastikan sekurang-kurangnya 80% populasi dewasa di negara ini diberi vaksin sepenuhnya pada masa itu. -The Capital Post