4,629 kes denggi dilaporkan di Sabah – Poon

Estimate Reading Time: < 1 minute

KOTA KINABALU- Jumlah kumulatif kes denggi di negeri ini setakat 9 Nov lepas adalah 4,629 kes berbanding 2,876 kes bagi tempoh sama tahun lepas.

-Advertisement-

Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 1,753 kes atau 61 peratus.

Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat negeri Datuk Frankie Poon Ming Fung berkata daerah yang menyumbangkan kes tertinggi adalah Sandakan sebanyak 1,144 kes, Kota Kinabalu (722 kes), Tawau (698 kes), Lahad Datu (591) dan Semporna (276).

Katanya jumlah kumulatif kematian denggi adalah 22 kematian iaitu jumlah ini adalah sama seperti tahun sebelumnya dan bagi tempoh yang sama.

-Advertisement-

Poon dalam satu kenyataan di sini, hari ini berkata tindakan kawalan denggi dilakukan antaranya mengadakan kerjasama semua agensi dan masyarakat untuk aktiviti kawalan dan pencegahan penyakit denggi.

Katanya turut dilakukan adalah semburan dan penghapusan tempat pembiakan di kawasan yang mempunyai wabak atau kes denggi.

Beliau berkata dalam membabitkan masyarakat, aktiviti gotong-royong diadakan secara besar-besaran untuk menghapuskan tempat pembiakan di kawasan wabak atau kawasan berpotensi.- BERNAMA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373