Bekas Menteri Belia dan Sukan akan didakwa oleh SPRM esok

Estimate Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA, 21 JULAI 2021 (The Capital Post) – Seorang bekas Menteri Belia dan Sukan yang merupakan Ahli Parlimen dari negeri Johor akan didakwa oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) esok atas kesalahan pecah amanah, kata seorang sumber yang diketahui.

-Advertisement-

Menurut sumber itu, tuduhan itu berkaitan dengan penyelewengan dana parti politik berjumlah lebih dari RM1 juta.

“Mantan menteri, yang merupakan Mantan Ketua pemuda parti politiknya, akan didakwa di bawah Seksyen 403 dan Seksyen 405 Kanun Keseksaan kerana melanggar kepercayaan.”

Sumber itu mengatakan bahawa bekas Menteri KBS tersebut akan didakwa di mahkamah sesyen Kuala Lumpur di KL pada jam 9 pagi esok.

-Advertisement-

“Bekas Menteri itu juga dijangka akan didakwa di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah 2001 (Amla) di Mahkamah Sesyen Johor Bahru tidak lama lagi.”

Sumber itu mengatakan bahawa pihak berkuasa telah menyiasat Anggota Parlimen itu sejak Jun 2020 setelah laporan dibuat mengenai kehilangan sejumlah RM250,000 dalam simpanannya.

Sebelum ini, bekas menteri itu telah mendakwa wang yang hilang dari rumahnya di Petaling Jaya adalah miliknya dan orang tuanya. – The Capital Post