Covid-19: Pemuda Pulau Pinang mengambil cuti untuk mendapatkan vaksin

Estimate Reading Time: < 1 minute

GEORGE TOWN, 8 SEP 2021 (The Capital Post)- Banyak pemuda di sini memutuskan untuk mengambil cuti dari tempat kerja untuk mendapatkan vaksin Covid-19 mereka kerana 10 pusat di Pulau Pinang kini dibuka untuk orang ramai.

-Advertisement-

Antaranya ialah Alex Hong, yang berada di Setia SPICE Convention Center pada hari Rabu (8 Sept) pagi untuk menerima dos pertamanya.

Eksekutif pengembangan perniagaan berusia 29 tahun itu mengatakan dia melamar cuti setelah mengetahui bahawa mereka yang belum diberi vaksin boleh masuk untuk mendapatkan luka.

Juruwang pasar mini Nur Farah Izzati, 19, juga ingin mendapatkan vaksin kerana dia harus berurusan dengan banyak pelanggan setiap hari.

“Saya bekerja di pasar mini berdekatan sementara menunggu masuk universiti.

“Saya mendaftarkan diri melalui aplikasi MySejahtera pada bulan Julai,” katanya.

-Advertisement-

Sementara itu, pengurus PPV Pusat Konvensyen Setia SPICE, Dr Norhashimah Ismail berkata, beberapa orang tiba seawal jam 7.30 pagi.

Pada hari Selasa (7 Sept), Ketua Menteri Chow Kon Yeow mengatakan 10 pusat vaksinasi di Pulau Pinang akan dibuka untuk rakyat Malaysia untuk masuk ke vaksin tersebut mulai jam 10 pagi pada hari Rabu.

Dia mengatakan ini akan terbuka bagi mereka yang berumur 18 tahun ke atas yang belum menerima janji temu atau belum mendaftar di program vaksinasi.

10 pusat tersebut ialah Setia SPICE Convention Center di Bayan Lepas, tapak Pesta di Sungai Nibong, dan Kompleks Sukan Balik Pulau di pulau itu.

Di daratan, pusat vaksinasi berada di Dewan Milenium dan Pusat Konvensyen Perda di Tasek Gelugor, SP Arena, tapak ekspo Seberang Jaya dan Hotel Vangohh Eminent di Machang Bubok, serta Dewan Sungai Bakap dan Dewan Serbaguna Jawi di Seberang Prai selatan. -The Capital Post