Kerajaan mengemukakan rayuan Mahkamah Tinggi yang memutuskan kewarganegaraan automatik untuk anak-anak ibu Malaysia yang dilahirkan di luar negara

Estimate Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA, 14 SEP 2021 (The Capital Post)– Kerajaan telah mengemukakan banding atas keputusan Mahkamah Tinggi bahawa anak-anak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu dan bapa asing Malaysia mesti diberi kewarganegaraan secara automatik.

-Advertisement-

Peguam Datuk Gurdial Singh Nijar mengatakan bahawa mereka telah diberikan salinan notis rayuan Jabatan Peguam Negara (AGC).

“Ya, mereka telah mengemukakan notis banding,” kata Gurdial kepada Malaysiakini pada hari Isnin (14 Sept).

Pada 18 Disember tahun lalu, presiden Keluarga Sempadan Suri Kempe dan enam wanita Malaysia mengemukakan saman yang menuntut enam perintah pengadilan tertentu, termasuk perisytiharan bahawa Seksyen 1 (b) dan Seksyen 1 (c) dibaca secara harmoni dengan Artikel 8 (2) hingga memasukkan ibu-ibu Malaysia sebagai syarat untuk anak-anak yang dilahirkan di luar negara diberi kewarganegaraan Malaysia secara automatik.

Kumpulan itu meminta, antara lain, perintah mahkamah untuk semua agensi kerajaan yang berkaitan termasuk Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Imigresen dan kedutaan Malaysia untuk mengeluarkan dokumen kewarganegaraan (termasuk pasport dan kad pengenalan) kepada anak-anak yang dilahirkan di luar negara untuk ibu-ibu Malaysia dengan pasangan asing.

-Advertisement-

Dalam keputusan penting pada hari Khamis (9 September), Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa ibu-ibu Malaysia dengan pasangan asing secara automatik dapat menyerahkan kewarganegaraan kepada anak-anak mereka yang lahir di luar Malaysia.

Mahkamah memutuskan bahawa Artikel 4 (1) (b) Perlembagaan Persekutuan bersama dengan Jadual Kedua, Bahagian II, Bahagian 1 (b), yang berkaitan dengan hak kewarganegaraan, harus dibaca selaras dengan Artikel 8 (2), yang melarang diskriminasi berdasarkan jantina.

Hakim Mahkamah Tinggi Akhtar Tahir memutuskan perkataan ‘ayah’ oleh itu mesti dibaca untuk memasukkan ibu, dan bahawa anak-anak mereka berhak mendapat kewarganegaraan dengan menjalankan undang-undang. -The Capital Post