Pembukaan semula sekolah akan menjadikan negara kembali normal, kata menteri pendidikan

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 15 SEP 2021 (The Capital Post)– Pembukaan kembali sekolah secara berperingkat mulai 3 Oktober, menurut fasa-fasa negeri di bawah Rancangan Pemulihan Nasional (NRP), memberikan petunjuk bahawa negara itu kini beralih ke fasa endemik.

-Advertisement-

Menteri Pendidikan Kanan, Datuk Dr Radzi Jidin, mengatakan pendekatan (secara berperingkat) juga menunjukkan bahawa negara akan kembali normal.

“Dalam konteks fasa NRP ini, kami membawa negara kembali normal dengan memastikan bahawa prosedur dan peraturan yang kami perkenalkan dapat dipatuhi, dan sekolah dapat dibuka kembali dengan selamat,” katanya pada sidang media bersama dengan Pertahanan Senior Menteri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, hari ini.

Pada pertemuan dengan Kementerian Pertahanan, Kementerian Kesehatan dan Majlis Keselamatan Nasional, dia mengatakan bahawa untuk memastikan bahawa perancangan dan pelaksanaan pembukaan sekolah dapat dilakukan dengan lancar dan teratur.

Katanya, perancangan itu penting bagi semua pihak untuk memastikan keselamatan semua orang, terutama pelajar ketika sekolah dibuka semula nanti.

-Advertisement-

Pada hari Ahad, Radzi mengumumkan pembukaan semula sekolah, menggunakan kaedah penggiliran pelajar mingguan, dengan kapasiti kehadiran pelajar ditetapkan pada 50 peratus daripada jumlah keseluruhan untuk mengurangkan jumlah kelas dan risiko penularan Covid-19.

Untuk sekolah dibuka semula di negeri-negeri di bawah Tahap Dua PPN, hanya sekolah rendah dengan murid berkeperluan khas (MBK) di Sekolah Umum Berkeperluan Khas (SKPK) dan Program Pendidikan Khas Bersepadu (PPKI) akan dibuka semula, sementara untuk sekolah menengah, hanya Tingkatan 6 pelajar pada Semester 2 yang akan menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) pada akhir Oktober akan terlibat.

Ditanya mengenai tindakan terhadap guru yang menolak untuk mendapat vaksin, dia mengatakan bahawa perkara itu masih dalam perbincangan dengan Jabatan Perkhidmatan Awam, dan akan diumumkan kemudian.

“Kami melihat bahawa jumlah mereka yang memilih untuk tidak diberi vaksin adalah sekitar 2,500 orang, dan kami akan memastikan bahawa mereka tidak akan terlibat dalam pengajaran tatap muka, tetapi akan diberi tugas lain, dan pasti ada tindakan yang akan diambil. terhadap mereka, ”katanya. -The Capital Post