PM mengatakan kerajaan akan membincangkan permintaan moratorium pembayaran pinjaman automatik

Estimate Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA, 14 SEP 2021 (The Capital Post)– Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa pemerintah akan membincangkan permintaan penangguhan automatik untuk pembayaran pinjaman bank untuk membantu meringankan penderitaan rakyat yang terkena wabak tersebut.

-Advertisement-

“Pemerintah menyedari situasi yang dihadapi oleh rakyat dan akan berusaha membantu dengan sebaik mungkin,” katanya ketika menjawab pertanyaan tambahan yang diajukan oleh Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) di Dewan Rakyat Selasa (14 Sept) ).

Ahmad menyatakan bahawa hutang isi rumah telah meningkat sebanyak 93.3% dan meningkat lagi kerana wabak tersebut.

“Apakah pemerintah mempertimbangkan untuk menerapkan moratorium non-akrual sehingga mereka dapat membayar kembali pinjaman rumah dan mobil mereka?” Ahmad bertanya.

Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) mencadangkan suntikan tambahan RM45 bilion untuk usaha pelepasan Covid-19, sambil menambah bahawa setiap pelaksanaan moratorium pembayaran pinjaman mestilah sesuatu yang bermakna.

Dia mengatakan bahawa dana yang diberikan melalui RM45 bilion mesti dipantau dengan teliti untuk mengelakkan bantuan tunai yang diberikan oleh penerima untuk melunaskan pinjaman bank mereka.

Anwar membangkitkan masalah itu ketika bertanya apa yang sedang dilakukan oleh pemerintah untuk mengatasi penurunan pendapatan isi rumah sebanyak 10.3%.

Ismail Sabri mengakui bahawa kejadian kemiskinan meningkat menjadi 8.4%, atau melibatkan 636.000 individu dan isi rumah, tahun lalu berbanding 5.6% atau 405.004 pada tahun 2019.

-Advertisement-

Dia mengatakan ini disebabkan oleh kesan pandemi Covid-19 yang juga menyaksikan pengangguran meningkat sebanyak 5.3% pada Mei tahun lalu.

Untuk membantu meringankan beban rakyat, Ismail Sabri mengatakan bahawa lapan paket rangsangan ekonomi telah dilaksanakan.

Antaranya, katanya adalah penangguhan pembayaran balik pinjaman yang memberi manfaat kepada tujuh juta individu.

Dia menambah bahawa kerajaan juga telah mengeluarkan RM3.14 bilion untuk memberikan potongan bil elektrik untuk 8.8 juta isi rumah dan RM106.8 juta untuk 1,121,385 bakul makanan untuk diedarkan kepada mereka yang kurang bernasib baik.

Ismail juga mengatakan bahawa program subsidi pekerjaan dan gaji telah membantu mengekalkan sekitar 2.7 juta pekerjaan.

Namun, dia menyatakan bahawa ini hanyalah rancangan jangka pendek dan pemerintah sedang melihat rancangan jangka menengah dan panjang untuk membantu rakyat. -The Capital Post