‘Tiada rancangan laksana GST, kerajaan fokus subsisi bersasar’ – Ahmad Maslan

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak merancang untuk melaksanakan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada tahun ini dan tahun depan memandangkan ingin menumpukan kepada subsidi bersasar terlebih dahulu, kata Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan.

-Advertisement-

Beliau berkata, kerajaan akan melaksanakan cukai yang diumumkan mengikut Belanjawan 2024.

“Ya, terpaksalah untuk kita mencari pendapatan. Maka cukai SST (cukai jualan dan perkhidmatan) dinaikkan daripada enam kepada lapan peratus. Kalau tidak, bagaimana kita ingin mencari pendapatan?

“Satu lagi, oleh kerana kita nak laksanakan subsidi bersasar, kita akan laksanakan (dengan) diesel dahulu dan selepas itu RON 95. Oleh kerana kita mengadakan perkara yang berkaitan (subsidi bersasar), maka kita menangguhkanlah (pelaksanaan GST),” katanya pada persidangan Dewan Negara hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Sivaraj Chandran mengenai rancangan pelaksanaan GST dan mencadangkan GST dikembalikan namun pada kadar lebih rendah berbanding enam peratus sebelum ini.

Ahmad berkata, beliau juga tidak pasti atau mengetahui tempoh GST akan dilaksanakan di Malaysia walaupun 90 peratus negara di dunia sudah melaksanakannya.

“Tentu mereka ada Kementerian Kewangan, tentu mereka ada bank pusat, tentu mereka ada pakar-pakar ekonomi dan keseluruhan mereka menyatakan GST lebih baik daripada SST. Hanya Malaysia yang terbalik pemikirannya,” katanya.

Beliau menjelaskan kerajaan melaksanakan GST pada enam peratus (berkuat kuasa April 2015, sebelum menamatkannya pada 2018) dan bukannya tiga peratus ketika itu, ini kerana jika dikenakan pada tiga peratus, maka tiada tambahan hasil cukai yang boleh diperoleh kerajaan.

“Malaysia saja satu-satu negara yang sudah laksanakan (GST) dan kemudian tarik balik. Ini semua sebab politik sebenarnya, bukan sebab ekonomi. Sebelum kita buat GST, kita melaksanakan SST, kebaikan GST hanya satu cukai, SST dua cukai,” katanya.

-Advertisement-

Beliau berkata antara kebaikan GST adalah dapat mengurangkan ekonomi bayangan – sebelum GST dilaksanakan, 30 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) adalah ekonomi gelap atau ekonomi bayangan.

“Bila kita laksana GST dua, tiga tahun itu keadaan ini dapat dikurangkan sebanyak 10 peratus, menyebabkan negara untung (meraih hasil) dan ekonomi bayangan tinggal 20 peratus walaupun sepatutnya kurang daripada itu (lagi) kalau kita melaksanakan GST secara berterusan,” katanya.

Beliau berkata, GST bukan bersifat cukai atas cukai.

“GST juga mengurangkan kos perniagaan kerana terdapat elemen pembayaran balik cukai iaitu pemulangan cukai input kepada syarikat dan pengilang, selain GST tidak dikenakan terhadap eksport.

“Ia (GST) adalah cukai progresif, maksud cukai progresif ini, lebih banyak kita berbelanja, lebih banyak wang kita ada, lebih banyak cukai kita bayar.

“GST ada dua kadar iaitu berkadar sifar dan enam peratus. Oleh kerana ada elemen berkadar sifar, GST boleh membantu rakyat contohnya makanan segar, makanan keperluan rakyat tidak dikenakan GST berbanding SST sekarang, banyak yang dikenakan. Rumusannya, GST jauh lebih baik daripada SST,” katanya.

– BERNAMA

– BeritaHarian


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373