Untuk meningkatkan kecekapan syarikat logistik, Kementerian telah memperkenalkan dasar baru

Estimate Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA, 7 SEP 2021 ( The Capital Post)- Syarikat logistik yang mempunyai pegangan saham yang saling terkait antara mereka kini dapat berkongsi penggerak utama dan treler sebagai sebahagian daripada langkah Kementerian Pengangkutan untuk memperkenalkan lebih banyak kecekapan ke dalam sektor ini.

-Advertisement-

Kementerian Pengangkutan kini mengizinkan syarikat pengangkutan untuk memiliki fleksibiliti yang lebih besar dalam memindahkan kontena dengan mengizinkan syarikat saudari dalam kumpulan yang sama untuk menukar penggerak utama dan treler mereka (dan semi-treler) sebagai tindak balas terhadap perubahan permintaan pasaran.

Penggerak dan treler utama adalah peralatan yang mahal yang dikenakan perlesenan individu, yang menyatakan siapa yang boleh menggunakannya di jalan raya.

“Berat yang dibenarkan mestilah berat terendah antara berat sarat (BDM) semi-treler atau treler atau berat gabungan kasar (BGK) penggerak utama,” kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dalam satu kenyataan semalam.

Untuk berkongsi peralatan, pemegangan ekuiti syarikat induk di anak syarikat mestilah sekurang-kurangnya 51%, dan peralatan ini mesti didaftarkan dengan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) di Semenanjung Malaysia, atau dengan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan Sabah atau Sarawak yang berkenaan .

Sebarang kesalahan di bawah undang-undang yang berkaitan dengan perubahan dasar ini akan berlaku untuk penggerak utama sahaja, yang mempunyai nombor plat mereka sendiri.

“Kementerian Pengangkutan tetap berkomitmen untuk meningkatkan industri logistik melalui kecekapan dan daya saing yang lebih tinggi.

“Sebagai sebahagian daripada komitmen ini, MOT telah memutuskan untuk mengizinkan penggunaan penggerak utama dan trailer yang dikongsi di bawah satu kumpulan syarikat, dan ini sejalan dengan prinsip perkongsian ekonomi di samping peranan Malaysia, melalui MOT, sebagai negara terkemuka untuk inisiatif logistik hijau di Asean, “kata Dr Wee.

Dia menambah bahawa dasar ini akan memperkasakan industri logistik untuk mengoptimumkan sumber yang ada, terutama sebagai tindak balas terhadap keadaan ekonomi yang sedang mencabar.

-Advertisement-

“Dianggarkan bahawa syarikat akan dapat mengurangi biaya operasi antara 10% dan 20% dengan memendekkan kecepatan putaran penggerak utama dan menjimatkan waktu.

“Di samping itu, ini juga akan membantu mengurangkan kos menjalankan perniagaan kerana syarikat pengangkutan akan dapat mengurangkan perbelanjaan modal dan biaya operasi,” katanya

Setakat ini, terdapat 67,613 lori yang membawa muatan kontena di Semenanjung Malaysia, dengan masing-masing 7,278 dan 1,467 di Sarawak dan Sabah.

“MOT, melalui Pasukan Petugas Logistik Nasional, secara berkala melakukan kajian untuk memfasilitasi dan memperbaiki peraturan yang ada untuk memastikan industri ini sangat kompetitif. Kajian mengenai pelaksanaan perkara ini akan dilakukan dari waktu ke waktu sesuai dengan Dasar Nasional mengenai Praktik Peraturan yang Baik, ”tambahnya.

Langkah MOT telah disambut baik oleh para pemain industri, dengan Persatuan Pengangkut Malaysia (AMH) memuji inisiatif tersebut.

“AMH telah menjelaskan dan melamar ini sejak lama, dengan alasan yang difahami dan akhirnya diterima oleh MOT,” kata Soo Chee Yeong, presiden AMH.

“Ini adalah berita baik untuk industri pengangkutan kerana ia sangat membantu beberapa ahli AMH. Dengan lebih daripada 400 syarikat pengangkutan di seluruh negara, amalan perkongsian peralatan ini juga akan mendorong penggabungan dan pengambilalihan dalam industri untuk terus membantu pemain tempatan untuk berkembang untuk prestasi yang lebih baik dan meningkatkan perkhidmatan logistik Malaysia. ” -The Capital Post