Walaupun penutupan perniagaan, Top Glove akan menawarkan lebih banyak pekerjaan dan mewujudkan pekerjaan baru, menurut ketua

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 9 SEP 2021 (The Capital Post)- Top Glove Corp Bhd ingin menawarkan lebih banyak pekerjaan dan mewujudkan pekerjaan baru bagi individu di dalam dan di luar organisasi di tengah penutupan perniagaan yang berpunca dari wabak dan kehilangan pekerjaan.

-Advertisement-

Dalam catatan pasca Merdeka di laman web syarikat pada 3 September, pengasas dan ketua eksekutifnya, Tan Sri Dr Lim Wee Chai mengatakan, coronavirus telah menyebabkan keluarga di seluruh dunia menderita penderitaan “tidak seperti sebelumnya, yang disebabkan bukan hanya oleh wabak itu sendiri tetapi juga kesannya terhadap ekonomi ”.

“Walaupun pemerintah melakukan segala yang mereka dapat untuk bertindak balas dengan berkesan, sekarang lebih penting daripada sebelumnya bagi kita, sebagai masyarakat, untuk mencari segala cara untuk menawarkan peluang untuk mendapatkan kembali martabat yang hilang pada individu, masyarakat dan masyarakat dengan cara memberikan pekerjaan dan mewujudkan pekerjaan baru, dan juga dengan menjadikan perniagaan lebih kondusif untuk beroperasi di tengah wabak.

“Kami melakukan ini untuk memastikan bahawa sebagai perniagaan, kami berada di barisan hadapan untuk menyumbang kepada ekonomi dan kemajuan masyarakat di seluruh dunia,” katanya.

Dia menambah bahawa kebebasan yang dirayakan oleh rakyat Malaysia adalah hadiah yang mesti dihargai dan dihargai.

“Dari perspektif perniagaan, kebebasan bermaksud membebaskan orang dari kemiskinan dan tunduk. Kebebasan harus merangkumi membangun masyarakat yang tidak hanya berkembang, tetapi juga yang secara aktif menyumbang kepada kemajuan umat manusia di peringkat global.

“Ini termasuk membangun pasar dan syarikat yang dapat memberikan pekerjaan bagi orang-orang dari semua lapisan masyarakat. Dengan mewujudkan dan memberi pekerjaan, kita menawarkan martabat dan swasembada orang. Kita mengikut kemampuan manusia untuk hidup sebagai manusia yang bermaruah. Apabila seseorang merasa bermaruah dan dihargai, mereka dapat mencapai keajaiban tidak kira tahap pekerjaan mereka.

-Advertisement-

“Masyarakat menjadi sihat apabila warganegara dan penduduknya tidak bergantung kepada negara untuk memberi mereka sumber kehidupan dan mata pencarian. Kebebasan dalam era ekonomi baru dan normal baru ini adalah memastikan kehidupan yang sihat dan pekerjaan yang bermakna, yang memungkinkan ekonomi untuk mewujudkan pekerjaan dan kemudahan menjalankan perniagaan, ”tambah Lim.

The glovemaker, yang berada di bawah tekanan hebat tahun lalu untuk pelbagai masalah alam sekitar, sosial dan tadbir urus, iaitu kerana kurangnya kesejahteraan pekerja di seluruh kilang, pada bulan April telah mengumumkan bahawa ia telah menyelesaikan kesemua 11 petunjuk buruh paksa Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO). yang merangkumi penyimpanan dokumen kerja, kerja lebih masa yang berlebihan, dan keadaan kerja dan kehidupan yang menyalahi undang-undang. 

Dalam hal lain, pihaknya baru-baru ini menolak sebarang hubungan atau hubungan dengan Top Glove Investment.

Yang terakhir ini sebelumnya ditandakan sebagai kemungkinan klon kumpulan pembuatan sarung tangan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Dalam notis di laman webnya, kumpulan itu mengatakan ia juga tidak mempunyai kaitan dengan program pelaburan atau platform perdagangan untuk pelaburan.

Pada waktu rehat tengah hari, saham Top Glove Corp berada pada RM3.43 setelah merosot 4.2% dari penutupan semalam pada RM3.58 dan jatuh 64.27% dari puncak 12 bulan pada RM9.60 pada 20 Okt 2020, untuk memberi syarikat permodalan pasaran sebanyak RM28.15 bilion. – The Capital Post