563 guru di Johor masih menolak vaksinasi

Estimate Reading Time: 2 minutes

JOHOR BAHRU, 20 SEP 2021 (The Capital Post)- Terdapat 563 guru di negeri ini yang masih enggan diberi vaksin, dengan masalah kesihatan menjadi antara sebab penolakan mereka.

-Advertisement-

Pengerusi jawatankuasa Johor mengenai pendidikan, maklumat, warisan dan budaya, Mazlan Bujang, mengatakan 200 daripada guru tersebut tidak mempunyai masalah kesihatan yang sudah ada sebelumnya, tetapi masih menolak vaksinasi, walaupun dinasihatkan untuk melakukannya.

Mazlan berkata, kebanyakan daripada mereka yang menolak vaksinasi adalah guru wanita termasuk mereka yang sedang hamil.

Keprihatinan utama mereka ialah vaksin akan menimbulkan ancaman kepada bayi mereka dan mempengaruhi kesihatan mereka.

“Ada guru hamil yang khuatir vaksin akan memberi kesan buruk pada kehamilan mereka. Namun, guru-guru ini telah memberi kata-kata mereka bahawa mereka akan diberi vaksin selepas melahirkan dan bukan anti-vaxxer.

“Dari 563, kira-kira 200 guru yang menolak vaksinasi tidak mempunyai keadaan perubatan yang sudah ada tetapi tetap menantang dan enggan bekerjasama,” katanya selepas memerhatikan Program Imunisasi Nasional (NIP) Covid-19 untuk pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan ( SMK) Taman Daya, di sini, hari ini.

Bulan lalu, Jabatan Pelajaran Negeri Johor (JPNJ) mendedahkan bahawa sebanyak 779 guru di Johor telah menolak untuk diberi vaksin.

-Advertisement-

Berikutan itu, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dilaporkan telah menemui mereka untuk mencari penyelesaian yang baik untuk perkara itu.

Bagi 200 guru yang masih berdegil dan enggan diberi vaksin, Mazlan mengatakan mereka akan menyerahkan perkara itu kepada Kementerian Pendidikan untuk tindakan selanjutnya.

Dia mengatakan pendekatan lembut yang tepat, penjelasan mendalam mengenai vaksinasi akan terus berlanjut sebagai bagian dari upaya untuk memberikan pemahaman yang jelas mengenai masalah tersebut.

Dia mengatakan jumlah keseluruhan guru yang menolak vaksinasi sangat kecil, sekitar satu peratus daripada 48,000 guru di Johor.

Dia juga mengucapkan terima kasih dan penghargaan atas perhatian, kepedulian dan keprihatinan Tunku Ismail dalam menemui guru-guru yang enggan diberi vaksin.

“Kita dapat melihat bahawa setelah pertemuan dengan Tunku Ismail, jumlah guru yang enggan diberi vaksin menurun dan pertemuan itu memberi kesan positif,” katanya. -The Capital Post