Covid-19: Menurut Khairy, jumlah kes yang tinggi di Sarawak tetapi gejala ringan menunjukkan kemungkinan peralihan ke fasa endemik.

Estimate Reading Time: < 1 minute

KOTA KINABALU, 7 SEP 2021 (The Capital Post)- Bentuk ringan jangkitan Covid-19 di Sarawak akan mencerminkan peralihan negara ke arah fasa endemik pandemik ketika negara ini mencapai kekebalan kawanan, kata Khairy Jamaluddin.

-Advertisement-

Menteri Kesihatan mengatakan Sarawak adalah contoh yang baik yang memerlukan kajian lebih lanjut kerana sudah mencapai 80% kekebalan kawanan.

“Walaupun kes positif tinggi di Sarawak pada hari Isnin (6 September), hampir semua pesakit menunjukkan tidak ada gejala yang sangat ringan.

“Hanya empat daripada 3.714 kes yang direkodkan serius.

“Kami telah memeriksanya, 99% kes di Sarawak ringan atau tidak simptomatik,” katanya setelah menyaksikan dorongan vaksinasi CanSino dosis tunggal untuk penduduk pulau di Pulau Larapan di Semporna pada hari Selasa (7 September).

Dia mendapati kesedaran mengenai vaksinasi terhadap Covid-19 adalah tinggi di kalangan penduduk di sana, walaupun mereka tinggal jauh dari daratan.

“Ini menunjukkan bahawa komunikasi adalah baik, karena kepala desa telah memainkan peran mereka dengan baik dalam menyampaikan pesan,” katanya.

Dia mengatakan kementeriannya berharap dapat menggunakan CanSino dosis tunggal untuk orang-orang di pulau-pulau dan juga orang-orang di pedalaman.

-Advertisement-

Sebanyak 16,000 dos CanSino akan dihantar ke Semporna, tambahnya.

Khairy mengatakan dengan Sarawak mencapai kekebalan kawanan, jelas bahawa mereka yang positif positif hanya mengalami jangkitan ringan.

“Walaupun terdapat banyak kes, dan kebanyakannya ringan, itu tidak terlalu buruk,” katanya, sambil menambah bahawa pihak berkuasa akan mengkaji keadaan Sarawak dan juga kesan varian yang menjadi perhatian seperti Delta.

Khairy menunjukkan bahawa Sarawak menghadapi masalah serupa seperti di England di mana kekebalan kawanan tercapai tetapi kes Covid-19 terus tinggi dan kebanyakannya mempunyai gejala ringan.

Khairy juga mengatakan bahawa kebijakan umum pemerintah adalah memberi vaksin kepada semua orang di negara ini sama ada mereka mempunyai dokumen pengenalan diri atau tidak.

“Tidak ada yang akan selamat sehingga semua orang selamat,” katanya. -The Capital Post